Mivel továbbra is folyamatosan szivárog az olaj a Mexikói-öbölben, ez Kuba számára is egyre nagyobb a veszély. Április 22-e óta, amikor is baleset történt a British Petrol olajfúrótornyában, napi szinten 800.000 liter nyersolaj jut a tengerbe. Az olajfolt vészesen közelít a Karib-szigetekhez, immáron már csak 160 km-re van Kubától. Most a kubai hatóságok szólítottak fel éberségre és megelőző intézkedéseket hoztak.

Mivel már most az olajfolt mérete egyedülállóan nagy, Kuba, amely kevés tapasztalattal rendelkezik ilyen környezeti katasztrófák elhárításában, külföldi segítséget kért. Megkezdődtek az intenzív konzultációk Havannában venezuelai szakértőkkel, mivel Venezuela nagy hagyományokkal rendelkezik az ország legfőbb bevételi forrásának számító olajkitermelésben.

A venezuelai szakértői csoport véleménye szerint képes lesz megfelelő logisztikai támogatást nyújtani a kubai hatóságoknak, főleg abban akarnak segíteni, hogy felvilágosítsák a kubaiakat, hogy az államnak milyen cselekvési lehetőségei vannak arra, hogy megakadályozzák az esetleges szennyeződéseket a kubai tengerparti régiókban és a strandokon.

A szocialista kubai kormány fel kíván készülni minden eshetőségre, hogy elhárítsák a katasztrófahelyzeteket és magától értendő, hogy fel kívánják használni más országok tapasztalatait, mondta Ramón Espinosa, az ország védelmi miniszterhelyettese a múlt pénteken zárult VIII. Katasztrófavédelmi Nemzetközi Konferencián.

Kuba eddig is példamutató módon nyújtott nemzetközi segítséget a válság sújtotta területeken, például nemrég is a pusztító földrengés után több ezer orvost küldött Haitibe, és elsőként jelezte, hogy minden lehetséges eszközzel segíteni fog a szomszédos szigeten.