Három, politikai pártokból és esetenként civil szervezetekből álló ellenzéki koalíció formálódik Nicaraguában a 2016. novemberi általános választások közeledtével.

A hivatalosan június 25-én megalakult Demokratikus Egység Koalíció augusztus 15-én tartott nagygyűlést, hogy megvitassák az előválasztásokat, amelyen reményeik szerint kiválasztják majd az elnökjelöltet és a nemzetgyűlési helyekre pályázó jelölteket.

Ezt a koalíciót a Hagamos Democracia hozta tető alá, és az amerikai kormány által finanszírozott szervezetek [legfőképp a Nemzetközi Republikánus Intézet, ami korábban pénzzel segítette az Hagamos Democraciát] támogatását élvező Informe Pastran szerint a Konzervatív Pártot, az Állampolgári Akció Pártját, a történelmi Független Liberális Pártot, a Keresztény Szocialista Pártot és más csoportokat tömörít.

A Független Liberális Párt (PLI) által vezetett Nemzeti Koalíció a Demokráciáért szintén ott volt augusztus 15-én Matagalpában, hogy felállítson egy testületet abban a tartományban, ami majd csatlakozik a Rivas és Chinandega tartományokban már korábban létrehozott testületekhez. Saturnino Cerrato, akinek Újszövetség Keresztény Pártja (PANAC) nemrégiben kapott engedélyt a Legfelsőbb Választási Bíróságtól (CSE), hogy párttá alakuljon, kijelentette, hogy ő is csatlakozik a koalícióhoz. A PLI elnöke, Eduardo Montealegre elmondta: „A jelenlegi kormány nem képes eredményeket elérni a nicaraguai társadalom legsúlyosabb problémáinak megoldásában, amelyek közül sok még rosszabbodott is.”

Eközben Arnoldo Aleman, az Alkotmányos Liberális Párt (PLC) korábbi elnöke augusztus 12-én sajtótájékoztatót tartott, amin bejelentette a Liberális, Republikánus és Szindikalista Szövetség (Alianza Liberal Republicana y Sindical) megalapítását. Oldalán feltűnt a konzervatív Noel Vidaurre, aki elmondta, hogy szeretne a szövetség elnökjelöltjeként indulni. Vidaurre arról is beszélt, hogy a szövetség nyomást fog gyakorolni a nemzetközi közösségre, hogy az kötelezze a nicaraguai kormányt, hogy engedjen igazi hazai és külföldi megfigyelőket részt venni a 2016-os választásokon, ne csak azokat a választási „kísérőket”, akiket a CSE engedélyezett az előző szavazások alkalmával.

Ehhez kapcsolódóan az Envio magazin publikált egy elemzést, amelyben megjegyzi, hogy „Arnoldo Aleman a PLC-t is súlyosan érintő lejáratódása ellenére ez a vidéki gyökerekkel rendelkező párt megőrizte a bázisát illetve [politikai] gépezetét, és ily módon bizonyos választási hatalmat is. A PLC kevésbé megosztott, mint a PLI, azoknak a válságoknak a dacára, amelyekbe Aleman kifordított politikai pályájával belerángatta.”

Az elemzés ezzel folytatja: „Az eredeti, Virgilio Godoy-féle PLI-nek városi beágyazottsága volt. A jelenlegi PLI Eduardo Montealegre mesterséges kreálmánya.” A cikk hozzáteszi, hogy a jelenlegi PLI eredete megosztottságot eredményezett, Montealegre „katasztrofális retorikát használó beszédekkel” próbálja átmenteni a vezető szerepét.

Az Envio újságírói megjegyzik, hogy a szavazatok, amiket 2011-ben Fabio Gadea ellenzéki jelölt kapott annak a szilárd bázisnak volt köszönhető, amelyekkel a PLC vidéken rendelkezik, és hogy Gadea és a PLC sokat megőrzött nagy vidéki támogatottságából.

Forrás: Nicaragua News Bulletin

Fordította: Latin-Amerika Társaság