Costa Rica bejelentette, hogy a világon elsőként bezárja az állatkertjeit, és szabadon enged minden fogságban tartott állatot. A közép-amerikai ország különösen változatos biológiai sokféleséggel rendelkezik, a világ ismert fajainak körülbelül négy százaléka megtalálható a területén.

Sajnos szerződések arra kötelezik, hogy két állatkertjét még egy évtizedig fenntartsa. Azután azonban azt tervezik, hogy bezárják azokat, hogy a benne élő állatok ketrecek nélkül folytathassák életüket.

A Treehugger arról számolt be, hogy az ország, amely nemrégiben betiltotta a sportvadászatot, a következő tíz évben be fogja zárni utolsó két állatkertjét is, és az állatoknak természetesebb környezetet biztosít majd. Azt szeretnék tolmácsolni a világnak, hogy tisztelik a vadon élő állatokat, és törődnek is velük.

René Castro környezetvédelmi miniszter így nyilatkozik: „Megszabadulunk a ketrecektől, és megerősítjük azt az elképzelést, hogy botanikus kertekkel természetes módon kerüljünk kapcsolatba a biodiverzitással. Nem szeretnénk fogságban, sem bezárva tartani állatokat, semmilyen módon, hacsak éppen nem ez menti meg őket.”

Bármelyik jelenleg fogságban tartott állatról, amelyik nem élné túl a vadont, menhelyeken és vadrezervátumokban fognak gondoskodni. Új állatkerteket nem nyitnak.

Forrás: Higher Perspective

Fordította: Latin-Amerika Társaság