A genfi Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) jelentése szerint Latin-Amerika néhány országa a legveszélyesebb a szakszervezeti aktivisták számára. A világon elkövetett szakszervezeti gyilkosságok majdnem felét Kolumbiában követték el. Álvaro Uribe kormánya alatt tavaly 48 szakszervezeti tagot és vezetőt öltek meg,  a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) múlt heti jelentése szerint. A szakszervezeti aktivisták elleni gyilkosságok száma a múlt évben 30 százalékkal nőtt. 101 esetben öltek meg szakszervezeti tagokat.

"Kolumbia az az ország, ahol nem tisztelik a legalapvetőbb munkavállalói jogokat. Itt számíthatnak leggyakrabban retorzióra és arra, hogy megöljenek szakszervezeti aktivistákat, mégha a kolumbiai kormány PR-gépezete mást is állít" - mondta Guy Rider, az ITUC főtitkára. A neoliberális rezsimek negatív toplistája a régióban a következő: Guatemalában 16, a hondurasi puccs után 12, Mexikóban 6 szakszervezeti vezetőt gyilkoltak meg a kormány emberei, jobboldali félkatonai csoportok által az elmúlt évben. Az ITUC jelentése nagyon élesen bírálta a szélsőséges erőszakot Latin-Amerikában.

Az ITUC jelentése külön kitért a British Petroleum szerepére a kolumbiai, kőolajipari munkások sztrájkjának brutális elfojtásában. Casanera tartományban fegyveres osztagokat vetettek be a sztrájkoló munkások ellen a januári munkabeszüntetések alatt. Az ottani USO kőolajipari szakszervezete szerint a British Petroleum bérelte fel azt a magánhadsereget, amelyet bevetettek a munkások ellen, megsértve ezzel a dolgozók legalapvetőbb jogait. Ez ellen a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség is élesen tiltakozott.