Nicolás Maduro venezuelai és Evo Morales bolíviai elnökök pénteken exkluzív interjút adtak a megalapításának tizedik évfordulóját ünneplő teleSUR-nak.

Mindkét vezető méltatta azt a szerepet, amelyet a csatorna a térség változási folyamatainak hiteles bemutatásában betölt.

A teleSUR-t, melynek ötlete a néhai venezuelai elnök, Hugo Chávez fejéből pattant ki, azért hozták létre, hogy ellensúlyozza a magánmédia kizárólagos hangját, ami gyakran torzította a latin-amerikai baloldali és forradalmi kormányok munkáját.

„A teleSUR a CNN ellentéte” – mondta Maduro, Morales pedig úgy fogalmazott, hogy „a teleSUR az emberek hangjává vált.”

Patricia Villegas, a teleSUR elnöke, megkérdezte mindkét vezetőtől, hogy melyik pillanatban jöttek rá egy olyan médium jelentőségére, amelyik azt tekinti feladatának, hogy pontosan számoljon be a térség híreiről.

Maduro kiemelte azt a szerepet, amit a teleSUR a 2009-es Manuel Zelaya elleni hondurasi puccs idején betöltött. Azt állította, hogy a térség jobboldali politikusai is elismerték, hogy a teleSUR-ra kapcsoltak, hogy kendőzetlenül lássák az eseményeket.

Maduro elmondta, hogy a Zelaya elleni puccsról való tudósítás „tűzkeresztség volt, ahol a teleSUR megmutatta az igazságot, egy különleges pillanat a teleSUR történetében, amelyben az ráragyogott a hondurasi emberekre”. Maduro kijelentette, hogy ha a teleSUR nem ellensúlyozta volna a puccsot igazolni próbáló magánmédiát, akkor még több puccsot követtek volna el a térség haladó vezetői ellen.

Evo Morales elnök annak fontosságáról beszélt, hogy ez a médium az igazat mondja.

„A teleSUR munkája nagyon nagy jelentőséggel bír… ez a mi sajtónk” – mondta Morales, aki hozzátette, „hogy nagyon fontos, hogy legyen egy olyan médium, ami Latin-Amerika népeit védi, azokat az embereket, aki a folyamatos felszabadulás állapotában vannak.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság