Bolívia elnöke, Evo Morales csütörtökön azt mondta, hogy azok a latin-amerikai országok, amelyek megszabadultak a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) azóta jobban teljesítenek, ahhoz az időszakhoz képest, amikor gazdaságaikat a nemzetközi intézmény ellenőrizte.

„Biztosítottuk a politikai szuverenitásunkat, a gazdasági szuverenitásunkat. Ebben nagyon elkötelezettek vagyunk… Az országok, amelyek megszabadultak az IMF-től jobban teljesítenek, mint korábban” – nyilatkozta egy, a teleSUR-on sugárzott műsorban.

A dél-amerikai körútján az argentin kongresszusnál tett látogatásakor Morales azt mondta, hogy a korábban az IMF által kézben tartott erőforrásokat most az emberek jólétére fordítják.

„Ma már nem a Nemzetközi Valutaalap határozza meg a gazdaságunkat” – jelentette ki Morales, és hozzátette, hogy gazdasági szuverenitásuk visszaszerzése óta Bolívia kormánya elérte, hogy 2014-re a mélyszegénység 18 százalékra csökkenjen, célja pedig az, hogy 2020-ra ez a szám nyolc százalékra mérséklődjön tovább.

Morales felszólított az 1833-ban brit erők által megszállt Falkland-szigetek szuverenitása felett zajló vita megoldására is, amely terület gazdag az olyan fontos természeti kincsekben, mint az ivóvíz és a szénhidrogének.

Beszédében a bolíviai államfő méltatta az olyan forradalmi latin-amerikai vezetők örökségét, mint Hugo Chávez, Néstor Kirchner és Fidel Castro, utalva a régió fejlődésére, amelynek szemtanúi lehetünk a latin-amerikai gazdasági helyzet javulása és szociális fejlődése kapcsán.

Morales szerdán érkezett Argentínába, hogy kétoldalú megállapodásokat írjon alá olyan ügyekben, mint az embercsempészet kivizsgálása és megelőzése, a nemi alapú erőszak áldozatainak védelme és segítése, a közös határőrizet, a kereskedelem és a migráció.

Az országok szélesíteni fogják az együttműködésüket az egészségügyi programok, a bányászat, a védelem és az energetika területein, és megállapodtak egy a határ mentén épülő elektromos áramot szállító vezeték kiépítéséről is.

Forrás: elciudadano.cl

Fordította: Latin-Amerika Társaság