Ferenc pápa paraguayi nők és anyák előtt tisztelgett az ország elsőszámú zarándokhelyének számító Caacupéban tartott miséjén. „Tisztelettel adózom azok előtt a paraguayi nők előtt, akik képesek voltak újjáépíteni egy egyenlőtlen háborúban lerombolt országot” – mondta.

Paraguay férfi lakosságának nagy része meghalt a Brazíliával, Argentínával és Uruguayjal vívott 1865 és 1870 közötti pusztító háborúban.

„Isten óvja a paraguayi nőket, az amerikai kontinens legragyogóbbjait” – fogalmazott.

Több százezer ember vett részt a fővárostól, Asuncióntól mintegy 50 kilométerre lévő caacupei zarándokhelyen tartott misén.

Sokan érkeztek a szomszédos Argentínából és Ferenc pápa szülőhazájának kék-fehér zászlaját lobogtatták.

„Argentína az otthona. Még nem jön haza, úgyhogy mi elhoztuk neki” – nyilatkozta az 56 éves Carmen Mesa az Associated Press (AP) hírügynökségnek.

Ferenc pápa elmondta, hogy megható pillanat lesz számára ellátogatni Caacupéba. Mielőtt pápa lett, sokat járt a Paraguay spirituális fővárosának tartott városban.

„Otthon érzem magam itt. Sokszor jöttem ide, hogy megújítsam azon szándékomat, hogy az evangélium szerint éljek” – mondta a mise közben.

Guaraní imádság

A pápa vallási rendje, a jezsuiták térítették meg a térséget az 1600-as években. Ferenc pápa a lakosság nagy része által beszélt guaraní indián nyelven mondta el a Miatyánkot. A guaraní a spanyol mellett szintén Paraguay hivatalos nyelve.

„Szeretnélek emlékeztetni titeket, hogy mindannyian fivérek és nővérek vagyunk” – fogalmazott az egyházfő.

Paraguay az utolsó állomása a pápa nyolcnapos dél-amerikai körútjának, amelynek során ellátogatott Ecuadorba és Bolíviába is.

A Vatikán elmondta, hogy a pápa választása azért esett a térség néhány szegény országára, hogy ez tükrözze érdeklődését a „perifériák” iránt.

Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki Latin-Amerikából származik.

Zárómise

Vasárnap újfent százezrek vettek részt a Ferenc pápa paraguayi látogatását lezáró misén, amelyen a pápa arra biztatta a keresztényeket, hogy „legyenek vendégszeretőek”, és utasítsák el „az önzés logikáját”.

Ferenc pápa ma hagyja el Paraguayt, miután nyolc napot töltött Dél-Amerika legszegényebb országai közül háromban.

Körútjának két korábbi állomásán, Bolíviában és Ecuadorban a térségben tapasztalható társadalmi igazságtalanságok ellen emelt szót.

Bocsánatot kért a Római Katolikus Egyház Latin-Amerika nagy részének spanyolok általi kegyetlen gyarmatosításában játszott szerepéért.

„Fogadjátok tárt karokkal az éhezőket, a szomjazókat, az idegeneket, a ruhátlanokat, a betegeket, a rabokat, a leprásokat és a fogyatékkal élőket” – üzent a pápa az asuncióni misén.

„Fogadjátok tárt karokkal azokat, akik másképpen gondolkoznak, mint mi, akiknek nincsen hitük, vagy elvesztették a hitüket.”

Korábban a pápa ellátogatott a Banado Norte elnevezésű asuncióni nyomornegyedbe, ahol mintegy százezren élnek. Arra biztatta az ott lakókat, hogy álljanak ki egymásért.

„Nem számít hány vasárnap jártok misére, ha nincs a szívetekben szolidaritás, ha nem tudjátok, mi zajlik a városotokban, akkor hitetek nagyon gyenge, vagy beteg, vagy halott.”

Több ezren utaztak Paraguayba a szomszédos Argentínából, hogy részt vegyenek a pápai körút utolsó miséjén, köztük Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök is.

Forrás: BBC

Összeállította: Latin-Amerika Társaság