Egyes katolikusok körében felzúdulást keltett az a sarló-kalapácsra helyezett feszület, amit Ferenc pápa kapott ajándékba Bolíviában. A katolikus és kommunista szimbólumokat összekapcsoló ajándékot a baloldali bolíviai elnök, Evo Morales ajándékozta a katolikus egyházfőnek.

Egy katolikus püspök arról beszélt, hogy Morales „manipulálni akarja Istent”.

Azonban míg egyes beszámolók szerint pápát meghökkentette az ajándék, a Vatikán lehűtött mindenféle ezzel kapcsolatos vitát.

A feszület eredetijét Luis Espinal, egy 1980-ban a jobboldali milícia által meggyilkolt jezsuita szerzetes készítette, aki előtt Ferenc pápa bolíviai látogatása során tisztelgett.

Bolívia kommunikációs minisztere, Marianela Paco a bolíviai rádiónak elmondta: „A sarló a parasztságot jelképezi, a kalapács pedig az egyszerű munkásokat, Isten népét”, és hozzátette, hogy „semmilyen más” indíték nem volt az ajándék mögött.

Ferenc pápa ezzel kapcsolatos véleményét különféleképpen értelmezik. Egyes beszámolók szerint a pápát zavarba hozta az ajándék, és azt mondta Moralesnek, hogy „ez nem jó.”

A Vatikán szóvivője, Federico Lombardi azonban azt mondta, hogy Ferenc pápa annak eredetén lepődött meg. „De nem hiszem, hogy ezt a szimbólumot egy templom oltárára fogom tenni” – tette hozzá.

A pápát magát is marxista irányultsággal vádolták, miután erős kritikával illette a kapitalizmust és az egyenlőtlenséget.

Az egyik leghevesebb reakciót José Ignacio Munilla spanyol püspökből váltotta ki az eset, aki ezt írta ki a Twitterre: „Az arrogancia csúcsa ateista ideológiák szolgálatába állítva manipulálni Istent.”

„Ez egy provokáció, egy vicc” – mondta Gonzalo del Castillo bolíviai püspök, akinek szavait az AFP hírügynökség idézte.

A Katolikus Hírügynökség Facebook-oldalán is voltak dühös megnyilvánulások. „Senki nem moshatja csak úgy össze a kommunizmust és a kereszténységet!” – írta az egyik felhasználó. „Evo arrogáns. Hogy lehet a sarló-kalapács nem politikai?” – kérdezte egy másik.

De volt ilyen kommentár is: „Ez nem Ferenc pápa elleni sértés, ez a jezsuita mártírra való emlékezés, aki a bolíviai szegények és elnyomottak védelméért halt meg.”

A pápa latin-amerikai körútjának következő és egyben utolsó állomása Paraguay lesz.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság