December közepén párhuzamosan elnökválasztásokat és parlamenti választásokat tartottak Chilében. Első alkalommal az 1973-as, véres fasiszta puccs után, amikor Pinochet katonai hatalomátvétellel megszerezte a hatalmat újra sikerült a Chilei Kommunista Pártnak bekerülnie a törvényhozásba. A három új képviselő a kommunista párt vezetője, Guillermo Tellier, a főtitkár Lautaro Carmona és az emberjogi ügyvéd Hugo Gutierrez.

pcchile_1.jpgA Pinochet diktatúra által örökölt diszkriminatív választási rendszer jelenleg is akadályozza kommunista képviselők megválasztását, de a balközép Concentración koalícióval együttműködve a párt jelöltjei mandátumot tudtak szerezni.

Guillermo Teillier,  a La Nacion santiagói lapnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a kommunisták a legfontosabb feladatnak a két-párti rendszert megszüntető alkotmánymódosítást, a dolgozók jogainak a védelmét, és a jövedelmek újraelosztását tekintik. A jövedelmek egyenlőtlenségét mutató ENSZ adatok szerint, 180 vizsgált ország közül Chile a 110. helyen van.

A nemzetközi pénzügyi szervezetek latin-amerikai „minta országában”, a lakosság leggazdagabb tíz százaléka 31-szeresen magasabb jövedelemmel rendelkezik, mint a legszegényebb tíz százalék.

Kevésbé bíztatóan alakult az elnökválasztás első fordulója. A szavazatok összeszámlálása után kihirdetett adatok szerint a jobboldal jelöltje, a multimilliárdos Sebastián Piñera a voksok 44,03 százalékát szerezte meg, miközben az eddigi közép-baloldali párt, a Concertación jelöltje, Eduardo Frei 29,62 százalékot szerzett.

jorge_arrate_1.jpgA függetlenként induló, de a zöldek és a humanisták által támogatott Marco Enríquez-Ominami 20,12 százalékot, a negyedik, a Kommunista Párt által támogatott baloldali jelölt Jorge Arrate 6,21 százalékot szerzett.

Mint látható a baloldali, balközép erőkre a választók 56%-a adta a voksát, de ez sajnos semmi biztosítékot nem nyújt ahhoz, hogy a január 17-i második fordulóban ne a jobboldal győzzön. 

A második fordulóban már csak Piňera és Frey indul. Guillermo Teillier, a Kommunista Párt elnöke kijelentette, hogy a baloldali erőknek meg kell akadályozniuk a jobboldal győzelmét, ezért készek támogatni Freyt, ha – és itt van a lényeg - biztosítja „a valódi változások megvalósításának a lehetőségét.” Arrate szerint, meg kell egyezni egy minimális programban, de „nem hajlandók biankó csekket adni Freynek”.