2015. június 22-én volt három éve, hogy törvénytelenül eltávolították a posztjáról Fernando Lugo korábbi paraguayi elnököt.

A 2008-ban megválasztott Lugo, aki megtörte a jobboldali Colorado Párt hat évtizedes hatalmát, a Latin-Amerika szerte politikai vezető szerephez jutott progresszív vezetők hullámába illeszkedett. A felszabadítás teológiájának híveként az egykori katolikus püspök az országban hosszú idő óta mellőzött szegények érdekében bevezetendő reformjainak köszönhetően került hatalomra.

Lugo ellenállással találta magát szembe Paraguay erős politikai gépezete részéről, amely szinte minden alkalommal megakadályozta az erőfeszítéseit.

A campesino szervezetek, amelyek nem kívánták tétlenül nézni azt, hogy a politikusok gátat szabnak mindenféle értelmes földreform elé, folytatták a földfoglaló taktikájukat.

Az egyik ilyen földfoglalás alkalmával Curuguaty megyében olyan eseménysort indítottak el, amelyek végül Lugo demokratikusan megválasztott kormánya elleni „parlamentáris puccshoz” vezettek.

Fernando Lugo

2012 májusában a campesinók a Campos Morumbi birtokot foglalták el, amely állítólag a Colorado Párt nagy hatalommal rendelkező politikai alakjának, Blas Riquelmének a tulajdonában volt. A campesinók azt mondták, hogy Riquelme vitatott körülmények között tett szert a földre Alfredo Stroessner katonai diktatúrája idején.

2012. június 15-én a Belügyminisztérium utasítást adott a campesinók kilakoltatására a területről. Több mint háromszáz állig felfegyverzett rendőr érkezett a kérdéses földre, hogy kitegye onnan a körülbelül ötven embert, akik letelepedtek ott.

Az ezt követő eseményeknek nincs világos magyarázata, azonban erőszakos összecsapás tört ki, amelynek következtében tizenegy campesino és hat rendőr halt meg.

A megölt campesinók rokonai a rendőrséget hibáztatták, és azt mondták, hogy mészárlást rendeztek. Eközben a rendőrség azt mondta, hogy ők csak magukat védték.

Az igazságot azóta sem szolgáltattak az áldozatoknak, mivel a jogi eljárás folyamatosan megakad. A legutóbbi ilyen eset június 15-én történt, amikor a régen várt tárgyalást megint csak felfüggesztették.

Azt a politikai tárgyalást, amivel jobboldali ellenfelei a mészárlásra hivatkozva eltávolították Lugót ellenben sikerült gyorsan lefolytatni.

2012. június 21-én a hagyományos politikai elit két pártja, a Stroessner-diktatúra Colorado Pártja és a jobboldali Liberális Párt felelősségre vonási eljárást indított Lugo ellen.

Egy nappal később, mindössze két órát adva Lugónak, hogy felkészüljön a védelmére, a jobboldali ellenzék által uralt paraguayi Szenátus megállapította az elnök felelősségét, és elmozdította őt hivatalából.

Annak ellenére, hogy az alkotmányban biztosított eszközökhöz nyúltak, a felelősségre vonást sokan puccsként értelmezték, és azt a térség számos vezetője elítélte.

„Úgy vélem, hogy ártatlan emberek halálát használták fel arra, hogy véghezvigyék a tervüket, amiben már korábban megegyeztek” – mondta Lugo az ellene indított eljárással kapcsolatban.

Bizonyítékok és tanúvallomások arra engednek következtetni, hogy a Lugo elmozdításához vezető események valóban egy előre kidolgozott terv részei voltak.

José Almada, a paraguayi különleges erők tisztje azt nyilatkozta az al-Dzsazírának, hogy a művelet a kezdetektől fogva rendkívül szabálytalan volt. A biztonsági erőket éles lőszerrel küldték a helyszínre, és a kilakoltatás előtt meg sem próbáltak tárgyalni, ami eltér az ilyen kilakoltatásokkor szokásos eljárásmódtól.

A mészárlás áldozatainak képei

A mészárlás áldozatainak hozzátartozói és túlélői azt állítják, hogy sok áldozat nem a lövöldözés közepette vesztette életét, hanem kivégezték őket.

A gyorsaság, amivel a politikai tárgyalást lefolytatták, azt sugallja, hogy Lugo ellenfelei nem szándékoztak kezelni azt a válságot, amit a Curuguaty-mészárlás okozott. Héctor Tímerman argentin külügyminiszter megerősítette, hogy, a Dél-amerikai Nemzetek Szövetségének erőfeszítései ellenére, az ellenzéki politikusok mindenáron el akarták távolítani Lugót.

Lugo úgy döntött, hogy nem harcol az elmozdítása ellen, és gyorsan helyére is rakták a Colorado pártbeli alelnökét, Federico Francót, aki már korábban szakított az elnökkel.

Franco gyorsan visszaállította a korábbi viszonyokat Paraguayban, és Lugo számos intézkedését visszavonta. Ezt követően a szintén a Colorado Párthoz tartozó Horacio Cartest választották elnökké a 2013 áprilisában tartott választásokon.

Manapság olyan hírek uralják a paraguayi újságok címlapjait, amelyek a társadalmi mozgalmak elleni elnyomásról, újságírók elleni célzott merényletekről, és a politikusok és kábítószer-kereskedők közötti feltételezett összefonódásokról szólnak. Magát Cartes elnököt is azzal vádolják, hogy kapcsolatban áll a szervezett bűnözéssel.

Társadalmi mozgalmak ma nemcsak szociális kérdések miatt vonulnak ki a paraguayi főváros utcáira, hanem azért is, hogy tiltakozzanak a büntetlenség és a szervezett bűnözés a politika világába való beszivárgása ellen.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság