A közép-amerikai ország kormánya körülbelül 100 kilométerre a partjaitól válságzónát jelölt ki, és arra kéri az embereket, hogy kerüljék az ottani fürdőzést és horgászást.

Egy közel kétszáz tonna műtrágyához és robbanószerekhez használatos ammóniumnitrátot szállító hajó szenvedett hajótörést Puntarenas üdülőváros partjainál. A kormány szóvivője később azt nyilatkozta, hogy csak kis mennyiségben találtak vegyi anyagot a vízben.

A Costa Rica-i Katasztrófavédelmi Bizottság azt mondta, hogy a fürdőzés biztonságos, de a halászatot meg kellene tiltani az elkövetkezendő 72 órában.

Reinaldo Carballo úgy fogalmazott, hogy a vészhelyzet hirdetését megelőzésnek kell tekinteni, „tekintettel a hatásra, amit az ammóniumnitrát az emberi egészségre gyakorolhat”.

Arról is beszélt, hogy remélik, hogy a rendkívül jól oldódó vegyi anyag feloldódik, és a dagály a tenger felé viszi.

Kormánytisztviselők bejelentették, hogy a lehető leghamarabb vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy ki felelős a hajó elsüllyedéséért és tartalmának a tengerbe kerüléséért.

A közép-amerikai országok közül Costa Ricába látogat a legtöbb turista, és tiszta strandjai, trópusi esőerdői és hatalmas természetvédelmi területei és parkjai miatt kedvelt úti célja természetjáróknak és az ökoturistáknak.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság