Evo Morales bolíviai elnök pénteken, a Munka ünnepének alkalmából több szektorban is fizetésemeléseket jelentett be. Az országos minimálbért 15 százalékkal 208 dollárról 239 dollárra emelik, az általános fizetést pedig 8,5 százalékkal.

A bejelentést hosszú tárgyalások előzték meg a kormánytisztviselők és Bolívia legnagyobb szakszervezete, a COB képviselői között.

Csak 2005 és 2013 között Bolívia 104 százalékos valódi minimálbér-emelést ért el. Ez nagyobb mint amilyen bármelyik más latin-amerikai országban történt, derült ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) adataiból.

A Munka ünnepe alkalmából Morales elnök felavatta a „Fény és Erő” (Luz y Fuerza) Szövetségi Munkásszakszervezet új központját a fővárosban, La Pazban.

„Az egység a legfontosabb. Természetesen vannak nézetkülönbségeink, amiket le kell győznünk” – fogalmazott az elnök a megnyitón. „De mi, a jogainkért és elismerésünkért az üzlettulajdonosok, és elsősorban és mindenekfelett az antiimperialisták, antikapitalisták ellen szervezett munkások nem adjuk fel ezt, minden más probléma másodlagos.”

Domingo Vásquez, a Bolíviai Olajmunkások Szövetségének főtitkára szerint kétszeresen is van ok ünnepelni.

„Ünnepeljük a Munka ünnepét és azt, hogy Evo Morales elnök és kormány történelmi döntésének eredményeképpen kilenc éve államosították a szénhidrogén-készleteket” – mondta Domingo Vásquez.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság