Nem sokkal azután, hogy visszatért tizenegy hónapos nicaraguai száműzetéséből Alberto Pizango, Peru legnagyobb indiánszervezetének, az AIDESEO vezetője, bírálta a Perenco francia olajcég vezetését, hogy újból tervbe vették, hogy csővezetéket építenek az Amazonas perui részén. A cég tervei szerint a kitermeléssel 300 millió hordó nyersolajat tudnának a felszínre hozni.

alberto_pizango.jpgPizango a perui őslakosok ügyeivel foglalkozó hatóság, az INDEPA-nak írt levelében bebizonyította független környezetvédelmi tanulmányokkal, hogy ez végzetes károsodást okozna az Amazonas flórájában. Ugyan a regionális kormány már a favágást, az erdőirtást is betiltotta a területen, most mégis engedélyezték a munkálatok megindítását. Perenco a napokban tárta a nyilvánosság elé, hogy eddig is több mint 50.000 tonna építőanyagot és üzemanyagot szállítottak helikopterekkel a térségbe. Ez 7 Eiffel-torony megépítéshez lenne elegendő. Ezt a tervet már korábban is benyújtotta a perui energetikai miniszter, de a közvélemény hatására leállították a megvalósítását.

Alberto Pizango május végén tért vissza tizenegy hónapos száműzetéséből Nicaraguából. Ő ott politikai menedékjogot kért, miután a jobboldali perui kormány azzal vádolta meg, hogy 2009 júniusában ő szervezete meg az erőszakos összecsapásokat az Amazonas régióban. Miután most hazatért a hatóságok azonnal letartóztatták, de a következő napon kifizette az óvadékot és szabadlábon védekezhet.