Panama kihasználta húsvéti ünnepeket, hogy erőt gyűjtsön annak a több ezer embernek a fogadására, akik szerdán részt vesznek majd az Amerikák VII. Csúcstalálkozóján, és a hozzá kapcsolódó számos rendezvényen.

Nincs nagy forgalom az utakon, és jelentősen kevesebb ember jár a főváros utcáin, mivel sokan elutaztak a vallási ünnep alkalmából.

Cserébe viszont egyre-másra érkeznek az utasok a Tocumen repülőtérre, legtöbbjük a delegációkhoz tartozik, illetve a kontinenstanácskozásról beszámoló sajtói munkatársai.

Mindazonáltal, egy csendes hétvége után, egyre több logisztikai feladatot kell megoldani a csúcstalálkozó helyszínéül kijelölt biztonsági zónában, az eseményre ugyanis eddig is már 31 latin-amerikai és karibi állam, plusz az Egyesült Államok és Kanada államfője jelezte a részvételét.

A bevezetett hatósági intézkedések megtiltják, hogy valaki akár részlegesen, vagy teljesen elfedje az arcát, lőfegyvert viseljen vagy kést hordjon magánál az elnökök találkozójának helyet adó Atlapa Konferenciaközpont ötszáz méteres körzetében.

A házalókat sem engedik be Calidonia, Bella Vista és San Francisco kerületekbe.

A megerősített biztonsági intézkedések keretében a helyszínre vezényeltek több mint ezer különlegesen képzett ügynököt, köztük bombaszakértőket, testőröket, túsztárgyalókat, terrorelhárítókat, szervezett bűnözéssel foglalkozó szakembereket, valamint további ötezer rendőrt és katonát.

Összesen a főváros mintegy 42 kilométernyi utcáját, és sugárútját fogják érinteni a hivatalos korlátozások, illetve a biztonsági zóna több ezer lakóját, akik csak engedély felmutatásával léphetnek az otthonukba és hagyhatják el azt.

A csúcstalálkozó programjai között párhuzamosan futó fórumok is lesznek a következő témákkal: szociális kérdések, fiatalok, üzlet és az amerikai kontinens két részének egyetemi rektorai.

A konferencia napjaiban tartják a Népek Csúcstalálkozóját is a Panamai Egyetemen, amin az amerikai kontinens társadalmi mozgalmainak több ezer képviselője vesz részt.

A résztvevőkön túl Evo Morales bolíviai elnök és a Mi Amerikánk Népeinek Bolivári Szövetsége (ALBA) tagországainak más képviselői is ellátogatnak majd a párhuzamos rendezvényre.

Itt a hivatalos menetrendben szerepelnek másfajta programok is, például koncertet ad Silvio Rodríguez kubai énekes és zeneszerző.

Az alternatív csúcson több nyilatkozatot is kiadnak majd az Egyesült Államok legújabb Venezuelával szembeni intézkedései és szankciói, valamint a Kubával szembeni blokádja ellen, illetve más, olyan az elmaradott Amerikával kapcsolatos témákban, mint a szegénység és a progresszív erők hatalomra kerülése.

Írta: Víctor M. Carriba, a Prensa Latina kiküldött tudósítója

Forrás: Prensa Latina

Fordította: Latin-Amerika Társaság