A közép-amerikai ország idén 75 egymást követő napon keresztül kizárólag megújuló energiaforrásokból származó energiával működött.

Az állami irányítású Costa Rica-i Elektromos Intézet (ICE) a héten bejelentette, hogy a közép-amerikai ország képes teljes mértékben megújuló energiaforrásokra – szél-, nap-, geotermikus valamint biomasszából nyert energiára – támaszkodni, teljesen megkerülve a fosszilis energiahordozókat.

„Januárban, februárban és márciusban eddig (75 nap) nem volt szükség olaj felhasználására az ország elektromos hálózatának fenntartásához” – áll az ICE sajtóközleményében.

A közlemény azzal folytatódik, hogy ez részben az idei heves esőzéseknek volt köszönhető, amelyek megtöltötték a geotermikus energiát előállító tározókat. Mindazonáltal Costa Rica ezt a sikert újabb lépésként értékelheti azon programja során, amelynek célja, hogy megvalósítsa a teljes energiafüggetlenséget és szénhidrogén-mentességet.

Costa Rica 2009-ben határozta el, hogy 2021-re szénhidrogén-mentes országgá válik, és már most az elektromosenergia-szükségletének mintegy 90 százalékát megújuló energiaforrásokból nyeri. Az energia nagy része vízerőművekből származik, amelyek a szükségletek 68 százalékát elégítik ki.

Geotermikus erőművek adnak körülbelül további 15 százalékot, a szélenergia öt százalékot tesz ki, míg a napenergia és a biomassza csekély részben járul hozzá az energiaszükséglet fedezéséhez.

Az ország arra áldoz pénzt, amire úgy gondolja, hogy megéri, és sokat fektet ebbe a tervbe, amelynek már külföldi támogatói is akadnak. Tavaly a kormány 958 millió dollárt szavazott meg egy geotermikus projektre, amelyhez a Japán Nemzetközi Együttműködési Ügynökség és az Európai Fejlesztési Bank is hozzájárult pénzzel. Ezenkívül 100 megawattos szélerőmű parkokat és 40 megawattos vízerőműveket is építenek, amelyek a tervek szerint idén kezdik meg a működésüket.

Ha ez sikeres lesz, a megújuló energiaforrásokra való hagyatkozás az országot még jobban kiteszi majd az éghajlatváltozásnak, különösen, ha más országok nem követik a példáját a globális felmelegedés elleni harcban. A szárazságok csökkenthetik a vízenergia termelés lehetőségét.

Forrás: sputniknews.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság