Meglepő fejlemények jöhetnek az olajpiacon - Forrás: Kitekintő

Amint arról a múlt héten az Ecuadori Nagykövetség sajtóközleményben is nyilatkozott a Kitekintőnek, a venezuelai és ecuadori vezetés 13 új államközi szerződést írt alá, többek közt kereskedelmi, energiaügyi és telekommunikációs területen történő együttműködésről. A találkozó külpolitikai állásfoglalásokban és grandiózus regionális jövőképekben is gazdag volt.

correa_chavez.jpg 

A Rafael Correa ecuadori és Hugo Chávez venezuelai elnök által aláírt tizenhárom új államközi szerződés a telekommunikáció, kereskedelem és energiaügyek kérdésében is közelebb hozza a két országot - számolt be a megállapodásokról részletesen az El Nacional. 

Az aláírási ceremóniával összekötve bemutatták az ecuadori és venezuelai állami olajvállalatok közös vállalkozásában készülő autóipari kenőanyagmárkát, amelyből a tervek szerint komoly mennyiséget tudnak exportálni a környező országokba. A megállapodások és tervek közül a Csendes-óceáni kőolaj finomító megépítése tekinthető a legjelentősebbnek, amely jól jelzi, hogy a jövőben Ecuadorban az új technológiáknak köszönhetően jelentősen növekedni fog a kőolaj kitermelés, Venezuela pedig kész átadni tapasztalatait ezen a téren. 

A találkozónak nem elhanyagolható külpolitikai és ideológiai üzenetei is voltak. Egyrészt Chávez elnök hosszú eszmefuttatásban taglalta a két ország közös múltját (melyben Nagy-Kolumbia államalakulatára utalt), jelezve, hogy a jövőben Venezuela és Ecuador újra beteljesíti a felszabadítóik álmát és haladnak a legszorosabb integráció felé. 

Ez a közeledés persze nem csak "idilli" okok miatt fontos, a venezuelai vezető szerint a régió (baloldali és forradalmi) államai csak így védekezhetnek sikerrel az Egyesült Államok birodalmi politizálása ellen, amely "mint láttuk, nem fél katonai erőt alkalmazni céljai érdekében". 

A latin-amerikai államok tehát szuverenitásukat a regionális integráció kereteiben őrizhetik meg, ennek kapcsán említette Chávez példaként a Sucre névre keresztelt, jelenleg még virtuális formában létező közös valutát, melyet a Bolívari Szövetség államai használnak, azonban az együttműködésnek ki kell terjednie a tudományos, technológiai, sőt katonai területre is. A venezuelai államfő látogatását ellentüntetők menetei várták Quitóban, azonban a Correa elnök támogatói és az ecuadori rendőrség hamar feloszlatta a szerveződő tömeget.