Hétfőről keddre virradóra a paraguayi rendőrség letartóztatott két aktivistát, akik graffitiket festettek a főváros falaira.

Az aktivistákat – Pablo Echarri, a Paraguayi Kommunista Párttól, és Pedro Lezcano, a Jaguata mozgalomból – végül ügyvédeik és hozzátartozóik nyomására kedd reggel elengedték.

A szójamaffia ellen tiltakozó paraguayiak

Echarri elmondta, hogy a hármas számú rendőrkapitányság tisztjei számos alkalommal vették már őrizetbe őket az akcióik miatt, és rendszeresen megfélemlítik őket. Azzal fenyegették meg őket, hogy a magántulajdon megrongálásáért és a közrend megzavarásáért tartósan bent fogják őket tartani. Az utóbbi indokot a paraguayi közigazgatási minisztérium rendszeresen alkalmazza tüntetők ellen, számolt be róla a paraguayi E’a hírügynökség.

Azt aktivisták az „Elég a narkó-szója népirtásból” feliratot festették fel, ami a szervezett bűnözés és a szójaipar közötti állítólagos összefonódásokra utal, és része a Stroessner-diktatúra bukásának 26. évfordulóját ünneplő akciósorozatnak.

„Azzal a váddal tartóztattak le minket, hogy egy arcot festettünk. Ha [Horacio] Cartes [elnök] politikáját dicsérő feliratot festettünk volna, az ellen nem lett volna kifogásuk” – mondta Lezcano.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság