Tegnap ünnepelte születésnapját a kubai forradalom vezetője, Comandante Fidel Castro Ruz. Minden komor jóslat ellenére, amelyek a 2006 nyarán bekövetkezett betegségét kísérték, Castro fokozatosan felépül, a haláláról szóló hírek hamisnak bizonyulnak. Tegnapi születésnapján is publicisztikával jelentkezett, amelyben véleményét mondja el a világ helyzetéről.

castro_uj_2.jpgFidel Castro most megjelent cikkében, az Una causa justa que defender y la esperanza de seguir adelante (A tisztességes dolgokat meg kell védeni, a reménynek tovább kell haladnia) elemzi Barack Obama amerikai elnök politikáját és annak lehetőségét, hogy az USA a világgazdasági válság után milyen új politikát fog folytatni. Fidel alaposan megpróbálja a lényeget is megvilágítani: „Néhányan azt mondják, hogy a világgazdasági válság lesz az imperializmus vége; talán érdemes lenne arról is elgondolkodni, hogy a krízis vége nem hoz-e valami sokkal rosszabbat”. 

Ez lehet egy háború, amelyet az USA a XX. század folyamán többször is megindított, hogy gazdasági uralmát fenntartsa a világ felett. A Comandante nem felejti el megjegyezni, hogy az északi kapitalista erők szívesen használják fel a fejlődő országokat, hogy a gazdasági válság árát megfizettessék velük, ami súlyosan kihat Ázsia, Afrika és Latin-Amerikai munkaerejére és életszínvonalára. Ez együtt jár a klímaváltozással – amint a kubai forradalom vezetője írja -, amelynek megakadályozása nem érdeke az ipari államoknak, különösen az Egyesült Államok vezetésének. 

Különösen fontos kiemelni, hogy a Pentagont bízták meg azzal, hogy katonai válaszokat dolgozzon ki arra, hogy milyen veszélyek fenyegetik az amerikai nemzetbiztonságot a klímaváltozással kapcsolatban. Ezek után Fidel a cikk végén megjegyzi: „A legjobb mindig az lesz, ha az ember megvédi a jó dolgokat, és reméli, hogy ezen az úton tud továbbmenni”.   

Fidel Castro 2006 augusztusában – miután majd’ fél évszázadig vezette Kubát és a Kubai Kommunista Pártot – vonult vissza az aktív politikai életből. Súlyos betegsége miatt átadta feladatait öccsének Raúl Castrónak. 2008-ban hivatalosan is nyugdíjba vonult. Tulajdonképpen még mindig ő a Kubai Kommunista Párt első titkára, mivel a KKP a 90-es évek óta nem tartott kongresszust. Visszavonulása óta folyamatosan jelennek meg publicisztikái, írásai, melyek sok helyen olvashatóak „Reflexiones” címmel. 

A nyilvánosság előtt betegsége óta még nem jelent meg, akkor lehet róla képet, filmfelvételt látni, amikor külföldi állam- és kormányfőkkel találkozik. A mostani születésnapja alkalmából az életét bemutató fotókiállítás nyílt meg Havannában. Itt látható az a képe, amelyet fia, Alex készített – balra fent láthatjátok – a napokban. Ezen jól látszik, hogy Fidel Castro sokkal jobb állapotban van, mint korábban.

A kiállítás megnyitóján Ricardo Alarcón, a parlament elnöke beszélt. "Minden kubai ember szerencsésnek érezheti magát, amiért egy ilyen ember kerülhetett ki a kubai nép soraiból" - mondta.