A Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) államfői és kormányzati tisztviselői két nap ülésezés után csütörtökön nyilatkozatok kiadásával zárták a regionális szervezet harmadik csúcstalálkozóját Costa Ricában. Az egység fenntartására és az integráció elősegítésére, valamint Venezuela és Kuba támogatására szólítottak fel, továbbá tervet sürgettek a szegénység, éhezés valamint az egyenlőtlenség felszámolására a térségben.

A Beléni Politikai Nyilatkozat – amely a csúcstalálkozónak otthont adó Costa Rica-i megyéről, Belénről kapta a nevét – 94 pontot tartalmaz, például a többoldalúság iránt való elkötelezettségről, az országok közötti párbeszédről, a konfliktusok békés megoldásáról, és az ENSZ alapító okiratának és a nemzetközi jog feltétlen tiszteletben tartásáról.

Itt van a regionális találkozó öt fontos eseménye és eredménye:

1. A térség elkötelezte magát az éhezés 2025-ig való megszüntetése mellett

A csúcstalálkozó középpontjában, ahogyan ezt a régió számos vezetője hangsúlyozta, a szegénység és az egyenlőtlenség csökkentése állt. Ennek fényében a CELAC országai elfogadtak egy akciótervet arra vonatkozóan, hogy 2025-ig megszüntetik az éhezést. Venezuela 2015 második felében otthont ad majd egy találkozónak, amelyen újra előveszik ezt a tervet, amelyet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete terjesztett a CELAC elé.

2. Latin-Amerika és a Karib-térség regionális szervezete felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a tagországainak belügyeibe való beavatkozásokkal

Az Egyesült Államok által uralt Amerikai Államok Szervezetének ellensúlyozására létrehozott CELAC határozottan elutasította az Egyesült Államok Venezuela elleni szankcióit, amelyek szerinte megsértik a nemzetközi jogot, és veszélyeztetik a régió békéjét.

Hogy még egyet üssön az Egyesült Államok politikusainak beavatkozó attitűdjén, a CELAC megismételte a 2014-es csúcstalálkozón elfogadott nyilatkozatot, amelyben Latin-Amerikát és a Karib-társáget békeövezetnek nyilvánítja. A regionális tömb felszólította a nemzetközi közösséget, hogy „tartsa tiszteletben ezt a proklamációt a CELAC tagállamaival való kapcsolatában, így például ne avatkozzon be azok belügyeibe, sem közvetlen, sem pedig közvetett módon, és tartsa tiszteletben a nemzeti szuverenitásukat, egyenlő jogaikat és a népek önrendelkezését.”

3. A CELAC felszólította Obamát, hogy szüntesse meg a Kuba elleni blokádot

A CELAC és tagállamai túlnyomó többséggel támogatták az Egyesült Államok és Kuba döntését, hogy visszaállítsák a két ország közötti diplomáciai kapcsolatokat, és felszólították Obama amerikai elnököt, hogy szüntesse meg a Kuba elleni blokádot.

4. A vezetők azt javasolják, hogy a jövőbeli CELAC-találkozókon Puerto Rico is vegyen részt

Daniel Ortega nicaraguai elnök felszólalásra kapott idejét átadta a Puerto Rico függetlenségéért küzdő Rubén Berrios Martíneznek , aki azt kérte a szervezettől, hogy támogassa a sziget harcát a kolonializmus ellen.

A térségi vezetők ennek hatására sziget függetlenségét sürgették, és beleegyeztek, hogy a sziget részt vegyen a jövendőbeli CELAC-találkozókon.

5. A térség emlékművet állít a rabszolga-kereskedelem áldozatainak

A térség vezetői elfogadtak huszonhét, számos, a régiót érintő témával kapcsolatos különleges nyilatkozatot is. Például javaslatot tettek a rabszolgaság és a transzatlanti rabszolga-kereskedelem áldozataira emlékező állandó emlékmű felállítására.

A tömb olyan határozatokat is elfogadott, amelyekben támogatja Argentína a Malvin-szigetekkel kapcsolatos követelését, valamint támogatását fejezi ki a kolumbiai békefolyamattal kapcsolatban.

A különleges nyilatkozatok javaslatot tesznek egy a fejlesztési projekteket finanszírozó új nemzetközi pénzügyi rendszerre, valamint lépéseket követelnek az éghajlatváltozással kapcsolatban.

A CELAC időszakos elnöki tisztségét Ecuador vette át Costa Ricától. Rafael Correa ecuadori elnök kiemelte azt a progresszív politikát, amit a szervezet a következő évben folytatni fog, például a szegénység és az egyenlőtlenség megszüntetésére irányuló erőfeszítéseket.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság