Új hivatali időszakára való beiktatása részeként Evo Morales bolíviai elnök szerdán részt vett egy ünnepségen Tiwanaku prekolumbián romjainál, ahol esküt tett az andoki szocializmus és az őslakos értékek továbbvitelére.

„Különleges és történelmi nap a mai, ami megerősíti identitásunkat és demokratikus-kulturális forradalmunkat. A „Pacsakuti” időszakát éljük. A „pacsa” az egyensúlyra utal, a „kuti” pedig azt jelenti, hogy „visszatérés”, úgyhogy a Pacsakuti annyit tesz, mint az egyensúly visszatérése. Ez az egyenlőség visszatérése olyan politikával, ami a szolidaritáson alapul (…), és ami végigviszi a változási folyamatot” – mondta Morales a térség minden tájáról érkezett több ezer őslakos vezetőnek.

Morales Bolívia első őslakos elnöke, egy olyan országban, ahol a lakosság közel 60 százaléka őslakos – ezzel a nyugati féltekén Bolíviában él a legtöbb őslakos.

Elnöksége alatt a Morales-adminisztráció több fontos alkotmányváltozást fogadott el, például növelte az ország őslakos népességének autonómiáját és politikai részvételét.

Morales elnök 61 százalékos földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a tavalyi elnökválasztásokon. Pártja, a Mozgalom a Szocializmusért nyerte a parlamenti helyek kétharmadát.

A szerdai ünnepség megelőzte a hivatalos állami beiktatást, amire ma kerül sor.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság