Michel Martelly haiti elnök bejelentette, hogy a lemondását követelő tüntetések közepette új kormányt alakít. Facebook-oldalán az elnök 18 miniszter és 16 államtitkárt nevezett meg, akik hétfőn tesznek esküt.

Számos kabinettag megtartja a posztját, és egyes kulcspozíciókra szövetségeseit nevezte ki. Bejelentésére azután került sor, hogy múlt hét kedden feloszlatták a parlamentet, és már hetek óta politikai bizonytalanság uralkodik az országban.

A pénteki Port-au-Prince-i kormányellenes tüntetéseket követően Martelly azt mondta a tiltakozóknak, hogy megegyezett az ellenzékkel, hogy 48 órán belül konszenzusos kormányt alakítanak.

Vasárnap a Facebook-oldalán egy teljes listát tett közzé a miniszterekről és államtitkárokról, akiknek felesketésére ma kerül sor. Megtartja pozícióját az eddig is hivatalban lévő külügyminiszter, védelmi miniszter, közügyi miniszter, egészségügyi miniszter valamint a turizmusért és az oktatásért felelős miniszter.

A listából az is kiderül, hogy számos szövetségese kap kulcspozíciókat az új kormányban, így például az új tervezési miniszter Yves Germain Joseph, a közbiztonsági államtitkár pedig Carel Alexandre lesz.

A múlt héten kútba esett egy amerikai közvetítéssel tető alá hozott a parlament működésének meghosszabbítására és új választások kiírására vonatkozó megállapodás, amikor az ellenzék egyes csoportjai nem fogadták el azt. Kedden feloszlatták a parlamentet, miután hivatali ideje lejárt, és így Haiti működő kormányzat nélkül maradt.

Az ellenzék azzal vádolja Martellyt, hogy visszaél a hatalmával, és politikai patthelyzetet erőszakol ki, hogy rendeletekkel irányíthassa az országot.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság