A perui miniszterek tiltakoznak egy színdarab ellen, ami azokat az emberijog-sértéseket vizsgálja, amelyeket katonai és rendőri erők követtek el az ország progresszív csoportjai ellen az 1970-es években.

A perui kulturális miniszter nyilvánosan a védelmébe vette A fogoly című színdarabot, miután a belügyminiszter vizsgálatot indított „a terrorizmus mentegetése” gyanújával.

Diana Álvarez Calderón kulturális miniszter hangsúlyozta, hogy a színdarab egy versenyt is megnyert, és prominens színházi és irodalmi személyek is kiálltak mellette.

Azután tette a nyilatkozatot, miután Daniel Urresti belügyminiszter megerősítette, hogy még mindig „jogos” a vizsgálat, noha azt is elismerte, hogy A fogoly „művészeti alkotás”.

A kulturális miniszter azonban egy levélben azt írta, hogy hivatala „támogatja és bátorítja az olyan művészeti kezdeményezéseket, amelyek elősegítik a kritikus gondolkodást a jelenünket meghatározó hazai valósággal és eseményekkel kapcsolatban.”

A darab az úgynevezett „piszkos háborúval” foglalkozik, amelynek során az 1970-es években a perui katonaság és rendőri erők számos emberijog-sértést és háborús bűnt követtek el a lakosság és a baloldali gerillák ellen.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság