Az új választási törvényről szóló utolsó kétségbeesett tárgyalások kudarca után felosztatták a haiti parlamentet. Michel Martelly elnök igyekszik támogatást biztosítani egy az Egyesült Államok által szentesített tervhez, amely újra elhalasztaná a választásokat.

Martelly most gyakorlatilag rendeletekkel irányítja az országot, de hivatali ideje jövőre lejár. Haiti ellenzéki csoportok azt mondják, hogy folytatni fogják a több hónapja tartó utcai tüntetéseiket, amelyekkel az elnök lemondását akarják elérni.

A politikai patthelyzet középpontjában egy új választási törvényről szóló vita áll, amelyet az ellenzéki képviselők nem hajlandóak jóváhagyni. Vasárnap Martelly elnök azt nyilatkozta, hogy az utolsó pillanatban sikerült megállapodnia az ellenzékkel új választások megtartásáról.

Azonban a kormányellenes tüntetéseket vezető baloldali ellenzéki párt, a Fanmi Lavalas nem ment bele a megállapodásba. „Martellyt nem lehet hatalmon tartani. Nem maradhat. Nem állunk le, amíg nem távozik” – mondta André Michel ellenzéki ügyvéd.

A félidős felsőházi választásokat eredetileg 2012 májusában kellett volna megtartani, de azok immáron három éves csúszásban vannak. Most a haiti ellenzéki aktivisták azt mondják, hogy folytatják a tüntetéseket, hogy megpróbálják lemondásra kényszeríteni Martellyt.

Azzal vádolják az elnököt, hogy korrupt és visszaél a hatalmával, és szerintük azért akarta kisiklatni a választásokról folyó tárgyalásokat, hogy rendeletekkel kormányozhasson. Martelly ezt tagadja.

Az elnöknek külföldről és az ENSZ-ből is ajánlottak segítséget. Egy nyilatkozat szerint az ENSZ, valamint az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kanada nagykövetei „mély aggodalommal figyelik a haiti parlament feloszlatását, úgy, hogy nincs megegyezés a régóta csúszó törvényhozási választások megtartásáról.”

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság