A dél-amerikai ország hatóságai arról számoltak be a napokban, hogy egy összecsapásban megölték a Fegyveres Parasztszövetség (ACA) vezetőjét, Albino Jarát. Jara a fővárostól mintegy 480 kilométerre lévő Cuero Fresco város közelében lévő dzsungellel borított területen vesztette életét, mondta a kormány szóvivője.

Az ACA az ország legnagyobb baloldali lázadó csoportjának, a Paraguayi Néphadseregnek (EPP) a társszervezete. A kormány mindkét csoportot bűnözői csoportosulásnak tartja.

Egy másik lázadó, a 18 éves Liz Rocio Moraez is meghalt a kedd éjszakai összecsapásban. Három társuk szintén megsebesült, de nekik sikerült elmenekülniük.

A megölt Albino Jara (balra)

Az EPP lázadó csoport több mint hat éve működik a szegény dél-amerikai országban. A marxista csoportot tartják felelősnek nagybirtokosok elleni támadásokért, szarvasmarha-rablásokért és civilek váltságdíjért való elrablásáért.

A paraguayi kormány azt mondja, hogy a nemrég alakult ACA bűnözői tevékenységet is folytat. Az ország konzervatív elnöke, Horacio Cartes 2013-as hivatalba lépésekor azt ígérte, hogy „maximális szigorral” fog fellépni a lázadók ellen. Azonban az észak-paraguayi szarvasmarha-tenyésztők arra panaszkodnak, hogy nem érzik magukat biztonságban a birtokaikon.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság