A Washington által szorgalmazott úgynevezett kábítószerek elleni háború csak egy eszköz a sok közül, amiket az Egyesült Államok arra használ, hogy nyomást gyakoroljon a latin-amerikai kormányokra, és ellenőrizze azokat, jelentette ki Evo Morales bolíviai elnök.

„Az Egyesült Államok kormánya arra használja a kábítószerek elleni háborúját, hogy elérje a geopolitikai céljait, ami most azt jelenti, hogy kormányokat vádol meg, hogy megbuktassa azokat” – nyilatkozta a mexikói La Jornada újságnak Morales, az Egyesült Államok térségi politikáját legádázabbul bíráló latin-amerikai vezetők egyike.

„Engem egyenesen »andoki Bin Ladennek« neveznek, és azzal vádolnak minket, hogy terroristák és kábítószer-csempészek vagyunk, és ugyanaz az Egyesült Államok teszi ezt, ami a kábítószer-kereskedelmet legjobban támogató ország, és ami a legtöbb hasznot is húzza belőle” – folytatta a bolíviai elnök.

A politikai karrierjét kokatermesztőként kezdő Morales úgy fogalmazott, hogy a kábítószer-kereskedelem az egyik módja annak, hogy az Egyesült Államok kormánya ráerőltesse a saját politikáját a régióra.

„A kábítószer-kereskedelem olyan, mint a kapitalista rendszer nagy üzletei. Az Egyesült Államok nagyon fejlett ország, amely bővelkedik a technológiában, és ami a legtöbb kábítószert fogyasztja. Hogy lehet az, hogy nem tudják ellenőrizni a kábítószer-kereskedelmet? – tette fel a kérdést Morales. „Úgy gondolom, hogy az Egyesült Államok az az ország, amelyik irányítja a kábítószer-kereskedelmet, ez egy nagy üzlet; a kapitalista rendszer nagy, illegális üzlete.”

Morales 2006-os elnökké választása óta Bolívia folyamatosan vitatkozik Washingtonnal a dél-amerikai ország kokalevél-termesztéséről, amit az ország őslakos népességének többsége nem kábítószerként, hanem például vallási ceremóniákhoz használ.

A kokanövényt szentnek tartják számos andoki országban.

Morales kemény szavakkal illette az Egyesült Államok térségi politikáját is, így az Obama-kormányzat azon bejelentését is, hogy szankciókkal sújtja Venezuelát.

Morales sürgette a latin-amerikai vezetőket, hogy fogjanak össze az amerikai imperializmus ellen. „Az összefogás az egyetlen mód arra, hogy biztosítsuk Latin-Amerika jövőjét” – zárta szavait a bolíviai vezető.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság