Evo Morales bolíviai államfő május 1-én, a munkásosztály ünnepére időzítve jelentette be, hogy államosított négy áramszolgáltató céget, köztük a francia GDF Suez helyi leányvállalatát. Az erről szóló rendeletét Morales az egyik áramszolgáltató központjában írta alá, s a bejelentést követően a rendőrség azonnal megszállta az érintett vállalatok épületeit.

bolivia_revolucion.jpgA rendőrség szóvivője szerint a bolíviai tulajdonú Elfec és Valle Hermoso cégek, valamint az 50 százalékban francia (GDF Suez) érdekeltségű Corani és a brit Ruelec PLC leányvállalataként működő Guaracachi energetikai cégek kerültek állami kézbe.

Bolívia elnöke nyilatkozatában azt mondta, hogy mostantól kormánya ellenőrzi immár a villanyáram-termelés 80 százalékát a latin-amerikai országban, de a szektor egészének állami kézbe vételére fog törekedni.

Morales még 2006-ban államosította a bolíviai gazdaság szénhidrogén-ágazatát, 2008-ban pedig a telefontársaságokat, és mindkét lépés bejelentését a mostanihoz hasonlóan május 1-ére időzítette. 

Morales határozottan kijelentette, hogy nem lesznek elbocsátások ezeknél az állami vállalatoknál, mivel az államosítás célja nem a leépítés, hanem a cégek kisajátítása volt.

Az államosított üzemek munkásainak bérének fedezésére a bolíviai költségvetés ez év januárjában kiutalt 117 millió bolívianót, azaz több mint 16 millió amerikai dollárt.