A transzgenikus növényekre vonatkozó moratórium törvényről tárgyalnak csütörtökön Costa Ricában a törvényhozás rendkívüli ülésén, jelentették be hétfőn környezetvédők.

A Luis Guillermo Solís kormánya által beterjesztett javaslat a környezetvédők, valamint a kukoricatermesztésben és más mezőgazdasági tevékenységekben alkalmazott vegyszerek használatát ellenző társadalmi csoportok régi követelésére reagál.

A Costa Rica-i Fenntartható és Ökoturizmus Kamara (CANAECO) tagjai és több mint száz tagvállalata arra buzdítják a képviselőket, hogy fogadják el a tervezetet, azért mivel úgy vélik, hogy a genetikailag módosított organizmusok (GMO-k) fenyegetik a térség ökoturizmusának fejlődését.

A szervezet tagjai és a Costa Rica-i Megőrzési Szövetség (FECON) számára alapvető, hogy támogatják a kormány azon törekvését, hogy előmozdítsa az ország a fenntarthatóság terén betöltött vezető szerepének megszilárdítását.

Ez kulcspillanat a társadalmi mozgalmak számára, amelyek a moratóriumért harcolnak, és ezért nagyon fontos, hogy a kezdeményezést támogató leveleket küldjenek minél többen az egykamarás parlament Mezőgazdasági Ügyekért Felelős Bizottságának, mondta Fabián Pacheco agrobiológus.

Forrás: Prensa Latina

Fordította: Latin-Amerika Társaság