Az elhalasztott választások által kiváltott erőszakos tüntetések miatt lemondott Haiti miniszterelnöke. „Ma este elhagyom a miniszterelnöki posztot, mert úgy érzem teljesítettem a feladatomat” – mondta Laurent Lamothe televíziós beszédében.

A tüntetők Michel Martelly elnököt és Lamonthe-ot egyaránt lemondásra szólították fel.

A lemondott miniszterelnök

Martellynek már 2011-ben választásokat kellett volna kiírnia, de a választási törvény körül kialakult patthelyzet miatt azokat elhalasztották. Ellenzéki politikusok azzal vádolják Martelly elnököt, hogy rendeletekkel akar kormányozni, és hogy a törvényhozást úgy akarja befolyásolni, hogy az a tisztességtelen módon a kormánynak kedvezzen.

A kormány azt mondja, hogy az ellenzéki politikusok azért nem sietnek, mert azt remélik, hogy választások nélkül hosszabb ideig hivatalban maradhatnak.

A parlament mandátuma januárban lejár, és ha nem tartanak választásokat, akkor Martelly rendeletekkel fog kormányozni.

A patthelyzet feloldására létrehozott bizottság pénteken azt mondta, hogy Lamothe-nak le kellene mondania a Legfelsőbb Bíróság és az ország választási bizottságának elnökével együtt.

Martelly úgy nyilatkozott, hogy elfogadja a bizottság megállapításait, és ma találkozik kormánytisztviselőkkel, hogy megvitassa őket.

Haiti még mindig azon küzd, hogy felépüljön a pusztító 2010-es földrengésből.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság