Uruguay mérlegeli annak lehetőségét, hogy azonnal és teljesen visszavonja katonai egységeit az Egyesült Nemzetek haiti békefenntartó missziójából (MINUSTAH), jelentette be hétfőn a dél-amerikai ország külügyi államtitkára, Luis Porto.

Porto egy közleményben jelentette ki, hogy kormányát aggasztják a szigetországban kialakult politikai és társadalmi állapotok, és megerősítette, hogy csapataik fokozatos visszavonása továbbra is napirenden van.

A békefenntartó missziókat folyamatosan értékelik az ország helyzete szempontjából, ahogyan ezt teszik az ENSZ misszió más kontingenseivel is, mondta Porto.

„Kétségeink vannak az adott politikai fejleményekkel kapcsolatban [Haitin]” – mondta Porto, a múlt hónap végén elhalasztott haiti választásokra utalva.

Az uruguayi politikus elmondta, hogy az ország törvényei lehetővé teszik, hogy az uruguayi elnök bármikor visszahívhassa a csapatokat.

2013-ban kezdte José Mujica jelenlegi elnök fontolgatni a csapatok visszavonását, ahogyan ezt latin-amerikai kollégái, a brazil Dilma Rousseff és a venezuelai Nicolás Maduro meg is tette. Brazília és Uruguay járult hozzá legnagyobb erőkkel a Minustah erőihez.

2013 októberében Mujica ultimátumot intézett Michel Martelly haiti elnökhöz, és sürgette, hogy cserélje le politikai csapatát a törvényhozási és helyi szinten egyaránt.

Ugyanebben az évben Mujica kezdeményezésére az uruguayi kongresszus 2014 decemberéig megújította az ország katonai jelenlétét Haitin, de a következő áprilistól kezdve 33 százalékkal csökkentette azt.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság