A földrengésmérő állomás a közép-amerikai országban, Costa Ricában november 1-én, szombaton a Richter-skála szerinti 4,3 erősségű földrengést mért.

A földrengés Alajuelita város közelében történt helyi idő szerint 07:23-kor. Több épületen kisebb károk keletkeztek, és megszólaltak a kocsik és a házak riasztói is.

A Turrialba vulkánnál továbbra is erős szeizmikus aktivitást mértek, ezért a „sárga riasztás” érvényben maradt. A kései órákban az Irazú vulkán után (3325 méter) a közép-amerikai ország második legmagasabb tűzhányója újabb hamufelhőket bocsátott ki, így egy lenyűgöző füstoszlop keletkezett a kráter fölött.

A Turrialba Cartagótól északkeletre, közvetlenül az Irazú mellett található. Főleg andezitből áll, és négy krátere van, amelyek közül a legkeletibb, ami a legrégebbi is egyben, már ki is aludt. A 19. században volt néhány robbanásveszélyes, piroplasztikus árral járó kitörése. Az utolsó kitörésére 1866-ban került sor, de 2006 januárja óta a Turrialba újra aktív. A kráter közelében lévő településeket ezután ideiglenesen evakuálták.

Forrás: latina-press.com

Fordította: Hafuzi Hajnalka