A paraguayi szakszervezetek kifogásolják, hogy a kormány meg akarja csapolni a nyugdíjalapokat, hogy azokból finanszírozzon közkiadásokat.

Számos paraguayi szakszervezet képviselői tüntettek hétfőn a Társadalombiztosítási Intézet (IPS) épülete előtt, hogy így tiltakozzanak az ellen, hogy a kormány megpróbálja „kifosztani” a dolgozók nyugdíjalapjait.

A demonstrálók az 5.074/13-as törvényt ellenzik, amely lehetővé teszi, hogy az IPS által kezelt nyugdíjalapokat közfeladatok finanszírozására fordítsák. Eszerint a törvény szerint a kormány felhasználhatja a devizatartalékokat és a nyugdíjalapokat is arra, hogy „infrastrukturális beruházásokat finanszírozzon”.

„Ez gyakorlatilag több ezer dolgozó ember jövőjét veszélyezteti, úgy a nyugdíjasokét, mint az aktív dolgozókét. Nyugdíj nélkül maradhatnak, és így megfosztják őket a méltóságteljes öregkortól” – mondta Santiago Ortiz, a Paraguayi Újságírók Szakszervezetének képviselője.

„Ez a javaslat kéz a kézben jár a kormány gazdaságmodelljével; felmenti a szójatermesztőket és az állattenyésztőket az adófizetés alól, és pénzt vesz el a kevesebb jövedelműektől” – mondta a szakszervezet képviselője. „A kormány inkább a legkiváltságosabbaknak biztosít luxus életet.”

A mozgalom kiadott a lakossághoz és a munkásosztály más rétegeihez szóló felhívást, hogy csatlakozzanak a héten folytatódó demonstrációkhoz.

Paraguayban 2012 nyarán puccsal elmozdították hivatalából Fernando Lugo egykori püspököt, aki baloldali programot igyekezett megvalósítani a dél-amerikai országban. Lugo számos olyan helyen bevezette az ingyenes orvosi ellátást, ahol korábban még orvost sem láttak, és más, a szegények érdekeit szem előtt tartó intézkedést hozott.

A puccs után egy évvel választásokat tartottak, és tavaly nyáron az ország elnökévé választották a korábban politikával egyáltalán nem foglalkozó milliárdos üzletembert, Horacio Cartest, akinek kormányzata napjaink Latin-Amerikájában kirívó módon klasszikus neoliberális politikát folytat. Ennek eredménye ez a mostani, nagy vihart kavaró lépés is.

Forrás: teleSUR, Latin-Amerika Társaság