http://www.metropol.hu/nagyvilag/cikk/494133

Jövőre választásokat tartanak Brazíliában. A korábbi brazil elnök, Fernando Henrique Cardoso és Lula da Silva adminisztrációja közti összecsapást jósolják.

lula_2.jpgMely pontokon csapnak össze?

– Teljesen különbözőek vagyunk. Ők úgy vélték, az állam az ország fejlődését gátolja, a piacra pedig istenként tekintettek. A gazdasági világválság azonban igazolta azt, amiben mi hiszünk: az állam a fejlődés szervezője és előremozdítója kell, hogy legyen. Arra is rámutattak az események, hogy – miként mi valljuk – a növekedés motorja a szociális felzárkóztatás. Az, hogy több mint húszmillió embert emeltünk ki a nyomorból, beindította a gazdaságot és serkentette a belső fogyasztást az országban. Mindez két fejlődésserkentő programnak köszönhető, amely a legnehezebb pillanatokban segített megtartani az állásokat. Az oktatás terén is sokat teszünk: 14 új egyetemet építettünk, 104 egyetemet fejlesztettünk, 540 000 diáknak biztosítottunk ösztöndíjat. A családi tulajdonban levő gazdaságok támogatási rendszerét is fejlesztettük – Cardoso rendszere a krízishelyzetekre ezzel szemben mindig költségmegvonással reagált, adókat és kamatot emelt, ami visszavetett mindenkit. Ha ezt a politikát folytattuk volna, Bra­zília csődbe megy. Érde­mes volt másként cselekednünk: az elmúlt 80 év legkomolyabb krízise késve érkezett az országba és nem is tartott olyan sokáig.

A fejlődést serkentő programok lassan válnak valósággá. Miért nem lehet gyor­sabban fejleszteni például az infrastruktúrát?

– Ez nem igaz – az ország legtávolabbi zugaiban is voltak átadásaink, és egyetlen korábbi kormány sem hajtott végre ennyi fejlesztést logisztika, energia, közösségi és városi téren.

Többször is hangot adott elégedetlenségének, hogy a környezetvédelmi ügyekben las­san zajlik a döntéshozatal. Ön mit tenne a környezetért, a gazdaság fenntartásáért?

– Hiszünk abban, hogy fenntarthatóság és a fejlődés kéz a kézben tud haladni. Tavaly 489 beruházás kapott megfelelő környezetvédelmi minősítést, szemben a 2001-es 148-cal. És az esőerdők irtásának mértéke is jelentősen csökkent.

Mit gondol, mekkora hatással lesznek a választások a brazil gazdaságra 2011-ben?

– Az embereken, a munkásokon, az üzletembereken, röviden a brazil társadalom kapacitásán múlik a gazdaság jövője. Ezt vettük észre a krízis alatt is. Min­den tevékenységünk a növekedés szükségességére mutatott rá, ezt szeretnénk továbbvinni. Szociá­lis programjainkban a pénz nem vész el, az építőipart is nagymértékben támogattuk. Remélem, bárki is lesz kormányon, a fejlődés lehetőségét megtartja.

Brazília – egy baloldali kísérlet

Brazília 35. államfője a latin-amerikai újjászülető baloldal képviselője. A dél-amerikai az elmúlt években több helyen győztek a szociális felemelkedést ígérő pártok, mozgalmak. Egyikük a brazil Munkapárt, amely két (Foma Ze­ro és Bolsa Fa­milia) programmal – az éhezés és a szegénység – ellen hirde­tett harcot. Lula 2. elnöki periódusában (2006­–tól) az infra­struktúra fejlesz­tésére helyezi a hangsúlyt. Politikája meg­oszt­ja a közvéleményt országon belül és kívül, de eredményeit nemzetközi díjakkal ismerték el.

Marcello d’angelo–Noelly Russo/Metropol Brazília