Vasárnap legalább öten meghaltak és huszonöten megsebesültek, amikor ismeretlen fegyveresek buszkonvojokat támadtak meg, amelyek több száz sandinista szimpatizánst szállítottak haza a nicaraguai forradalom 35. évfordulója alkalmából tartott ünnepségekről, számoltak be róla a hatóságok.

Az első incidens szombaton éjfél körül történt a Matagalpa tartományban lévő Sebaco városában. A Managuától 72 kilométerre északra található településen egy csoport ismeretlen fegyveres tüzet nyitott a konvojra, amelynek következtében négyen az életüket vesztették, huszonnégyen pedig megsérültek, mondta újságíróknak Sadrach Zeledon, a térség sandinista politikai titkára.

A konvoj az Esteli tartományban lévő San Juan de Limay városba tartott, miután az utasok Managuában részt vettek a sandinista forradalom 35. évfordulójának ünnepségein, mondta Zeledon.

A halottak között két férfi és két nő volt.

A huszonnégy sérültet, akik közül négyen kritikus állapotban vannak, a Matagalpa regionális kórházba szállították.

Egy másik konvojt is megtámadtak a Matagalpa tartománybeli San Ramón városban, amelynek során egy embert megöltek, egyet pedig megsebesítettek, számolt be róla Zeledon.

„Mélységesen fel vagyunk háborodva, és tehetetlenül nézzük, hogy egy ilyen gyáva, bűnös (…) mészárlás történt” – mondta.

Eközben a kormányzó Sandinista Nemzeti Felszabadító Front Esteli tartománybeli politikai titkára, Francisco Valenzuela igazságot követelt a „mészárlás” ügyében, amit „terrorcselekménynek” nevezett.

A rendőrség úgy nyilatkozott, hogy vizsgálják a történteket, de nem adtak részletes felvilágosítást a nyomozásról.

Forrás: La Prensa

Fordította: Latin-Amerika Társaság