Nicolás Maduro venezuelai elnök ma a nicaraguai fővárosba, Managuába érkezett, hogy részt vegyen a sandinista forradalom győzelmének 35. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségeken.

Maduróval tartott Cilia Flores oktatási miniszter, és Héctor Rodríguez szociális ügyekért felelős alelnök is, valamint Adreina Tarazón nő- és egyenlőségügyi miniszter és Jorge Rodríguez a venezuelai főváros Libertador körzetének polgármestere.

Az elnököt Venezuela nicaraguai nagykövete, Arrué Javier de Pablos és Rafael Ortega Murillo nicaraguai külügyminiszter-helyettes, a közép-amerikai ország elnökének, Daniel Ortegának a fia fogadta.

A nicaraguai szabadsághős, Augusto César Sandino nevét viselő gerillamozgalom, a Sandinista Nemzeti Felszabadító Front (FSLN) 1979. júliusában vitte győzelemre a sandinista forradalomnak nevezett harcát a Somoza család brutális diktatúrája ellen, és 1990 februárjáig volt hatalmon. Akkor választások útján elveszítette a hatalmat, hogy aztán 2006-ban ugyanilyen módon szerezze vissza.

Somoza 1979. július 17-én távozott a hatalomból, és az elnöki tisztséget Urcuyos Franciscóra hagyta, aki mindössze 43 óráig volt hivatalban.

Két nappal a diktátor távozása után, július 19-én az FSLN totális győzelmet aratott Somoza erői ellen, és egy kormányzó testület vette át a hatalmat.

Forrás: lainfo.es

Fordította: Latin-Amerika Társaság