Nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szakértők a közép-amerikai kormány támogatásának ítélték Vlagyimir Putyin orosz elnök közelmúltbeli nicaraguai látogatását.

William Grigsby újságíró és politikai elemző szerint az államfő látogatása Nicaraguába politikai gesztus volt, valamint Nicaragua elismerése Oroszország stratégiai partnereként a térségben.

Vlagyimir Putyin orosz, és Daniel Ortega nicaraguai elnök

A 4-es csatorna „Élőben” című műsorában Grisby elmondta, hogy fontos ez az elismerés, hiszen az a világhatalmak egyik vezetőjétől és a nemzetközi politika egyik komoly szereplőjétől érkezik.

Másrészről Adolfo Pastran újságíró kijelentette, hogy arra is példa ez, hogy a két kormány hasonlóan lát különböző nemzetközi ügyeket, például az izraeli-palesztin konfliktust és az ukrajnai helyzetet.

Putyin a régióbeli körútjának első állomásáról, Kubából pénteken érkezett Nicaraguába, ahonnan Argentínába és Brazíliába távozott.

Rövid kitérője során Putyin találkozott Daniel Ortega elnökkel, hogy együttműködéssel kapcsolatos kérdéseket vitassanak meg.

Putyin emlékeztetett rá, hogy a két ország az év végén fogja ünnepelni a diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját, és azok továbbfejlesztésére biztatott, különösen a gazdaság terén.

Forrás: Prensa Latina

Fordította: Latin-Amerika Társaság