A paraguayi hatóságok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az országban nő a kábítószerek előállítására szolgáló laboratóriumok száma. A rendőrség kábítószer-osztályának főnöke, Críspulo Sotelo attól tart, hogy a dél-amerikai ország egyre inkább fogyasztóvá és forgalmazóvá válik.

Sotelo szerint mivel egyre több drogok előállítását végző üzemet találnak Paraguay tranzit országként való besorolása elavult. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a közelmúltban több gyárat is bezártak.

Elmondta, hogy La Cahcarita körzet közvetlen közelében, a fővároson, Asunciónon keresztülfolyó Paraguay folyótól nem messze nagy mennyiségű kábítószer előállítására alkalmas laboratóriumokat találtak, amelyek a fővárosban és a nagyváros környékén lévő területen való értékesítésre termelt. „Ez nagyon súlyos dolog, mert a mi fiatalságunkat ölik meg” – mondta.

Egy másik jele, hogy az országban gyártás folyik, hogy a laboratóriumokban korábban már kokainbázisnak feldolgozott kokaleveleket is találtak.

2013-ban mintegy 207 embert ítéltek különböző mértékű börtönbüntetésre kábítószer-kereskedelemért, közülük 95-öt Asunciónban fogtak el, 112-őt pedig más tartományokban.

Forrás: lainfo.es

Fordította: Latin-Amerika Társaság