A venezuelai elnök destabilizációval és spekulációval vádolta az ország gazdasági vállalatait. További államosításokat ígért. Hugo Chávez venezuelai elnök egy televíziós beszédében az ország vállalatait tette felelőssé az inflációért és a gazdasági nehézségekért. Az ellenzéki Mendoza családot - akik a multinacionális élelmiszeripari vállalat, a Polar fő tulajdonosai - vádolta meg legerőteljesebben Chávez, mivel szerinte valóságos háborút indítottak Venezuela lakossága ellen.

Szerdán a venezuelai média beszámolt arról, hogy Puerto Cabello kikötőben három hatalmas konténert találtak a hatóságok, amelyekben lejárt élelmiszerek voltak. Az alapvető élelmiszerekkel teli konténerek, amelyről, mind az ellenzéki, mind a kormánypárti média beszámolt, a sajtó szerint az állami hatékonyság hiányának a konkrét példája.

Szintén szerdán Chávez egy televíziós beszédében élesen támadta a venezuelai cégeket. „Ha ezek a cégek háborút akarnak viselni a lakosság és a munkások ellen, akkor mi is fel fogjuk venni a kesztyűt és úgy fognak járni, mint az olajipari cégek, amiket évekkel ezelőtt államosítottunk.” A kialakult helyzetben elutasította az állami cégek felelősségét, ugyanakkor elismerte, hogy az államosított vállalatoknál meg kell küzdeni bizonyos gyermekbetegségekkel.

Elías Haua alelnök a magánszektor képviselőivel való találkozásakor további államosításokat helyezet kilátásban. „Ha a vállalatok nem tesznek eleget a törvényeknek, akkor államosítani fogjuk ezeket. A háború az háború.” Ugyanakkor állami dotációt ígért azoknak a vállalatoknak, amelyek eladják részvényeik bizonyos részét az államnak.

2004 és 2008 között a venezuelai gazdaság teljesítménye a duplájára nőtt, de az ország komolyan megszenvedte a 2009-es gazdasági válságot és a recessziót. A venezuelai bruttó hazai termék 2010 első negyedévében 5,8 százalékkal lett kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában. A központi bank előrejelzései szerint tovább fog növekedni az infláció is.

A gazdasági világválság egész Latin-Amerikában súlyos gazdasági gondokhoz vezetett, de legerősebben Venezuelát sújtotta. Sok kritika érte magát a kormányt is, többek között Margarita López Maya szociológus vádolta éles szavakkal, hozzá nem értéssel és a hatékonyság hiányával a venezuelai vezetést. Maya rámutatott, hogy a részvételi demokrácia projektjének tartalmazni kell a gazdaság átláthatóságát is. Chávez szerint a felelősség a spekulációs tőkét terheli, mivel ha a kormány béremelést jelent be, abban a pillanatban emelkednek az árak, főként az élelmiszerárak. 

A központi bank kezdeményezte, hogy további intézkedéseket hozzon a kormányzat az illegális devizakivitel megakadályozására, hogy ezzel próbálják megakadályozni az infláció növekedését és a tőkekiáramlást Venezuelából.