Tegnap diplomaták, értelmiségiek, tanárok, diákok és dominikai politikai és társadalmi szervezetek tagjai követelték a 33 éve amerikai börtönökben raboskodó Oscar López Rivera Puerto Ricó-i függetlenségi harcos szabadon engedését.

A Santo Domingó-i Autonóm Egyetemen a venezuelai nagykövetség által szervezett gyűlésen a résztvevők Puerto Rico egyenjogúsítását is követelték.

A Puerto Ricó-i emberek ügye, hogy ténylegesen felszabaduljanak az Egyesült Államok gyarmatosítása alól egész Latin-Amerika és a Karib-térség ügye, fogalmazott Alberto Castellar venezuelai nagykövet.

Castellar, kollégái, Nelson Artola nicaraguai nagykövet és Elisa Martínez kubai konzul jelenlétében megerősítette, hogy Venezuela támogat és a jövőben is támogatni fog minden tisztességes, függetlenségpárti folyamatot, és hatalmas igazságtalanságnak nevezte López Rivera bebörtönzését, mivel az ő bűne csupán annyi volt, hogy fel akarta szabadítani hazáját a gyarmatosítás alól.

„Inne, Juan Pablo Duarte és Francisco Alberto Caamano hazájából támogassuk büszkeséggel ezt a nemes ügyet” – mondta.

Castellar a Prensa Latinának elmondta, hogy a rendezvényre annak a nemzetközi kampánynak a keretében került sor, amit Hugo Chávez örökségének továbbvivője, Nicolás Maduro elnök hirdetett meg.

Eközben Carlos Rodriguez, a Juan Bosch Alapítványtól, úgy fogalmazott, hogy Oscar López Rivera Puerto Rico legnagyobb harcos hagyományainak az örököse.

A gyűlés résztvevői egy szalaggal ellátott koszorút helyeztek el a Puerto Ricó-i nép tiszteletére Eugenio Maria de Hostos Puerto Ricó-i hazafi mellszobránál a Santo Domingó-i Autonóm Egyetem Latin-amerikai terén.

Levetítettek egy „No se puede vivir de rodillas” (Nem élhetünk térdre kényszerítve) című interjúfilmet az egykori Puerto Ricó-i fogollyal, Rafael Cancel Mirandával, és egy kiáltványt olvastak fel, amelyben felszólították az embereket, hogy mindenhol, ahol csak lehetséges küzdjenek Puerto Rico szabadságáért.

Forrás: Prensa Latina

Fordította: Latin-Amerika Társaság