Paraguay kényes helyzettel néz szembe az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) asuncióni találkozóján, miután bejelentette, hogy nemmel fog szavazni a diszkrimináció minden formáját ellenző brazil javaslatra.

Álláspontjuk megerősítéséül a paraguayi külügyminisztérium emlékeztetett arra, hogy a guaraní állam nem írta alá a Diszkrimináció Minden Formájának Megszüntetéséről Szóló Amerika-közi Konvenciót, így a tartózkodik egy olyan megállapodás támogatásától, amit ennek hatására vetettek fel.

Az AÁSZ június 3-tól kezdve tartja a 44. rendes ülését a paraguayi fővárosban, hogy megvitassa „Az emberi jogok, a szexuális orientáció, identitás és nemiség kifejezésének elősegítése és védelme” című dokumentumot.

Eliadio Loizaga külügyminiszter úgy vélte, hogy nem számít az előterjesztés, a témát előzetes országos vitának kell megelőznie.

A külügyminiszter úgy gondolja, hogy a brazil javaslat általános diszkriminációs kérdésekkel foglalkozik, és a paraguayi kormány még nem döntötte el, hogy aláírja-e a vonatkozó Amerika-közi Konvenciót, miközben ezért aláírásgyűjtés is folyt.

Forrás: Prensa Latina

Fordította: Latin-Amerika Társaság