A Paraguayi Fegyveres Erők és a rendőrség nagyszabású műveletbe kezdett Paraguay északi tartományaiban, amelynek célja, hogy felkutassák a térségben működő fegyveres csoportot.

A széles körben nyilvánosságra hozott részletek szerint vízi, szárazföldi és légi úton is szállítanak katonai egységeket a helyszínre, hogy blokkolják az úgynevezett Paraguayai Néphadsereg (EPP) logisztikáját.

A cél az, hogy elvágják az EPP táboraihoz vezető ellátási útvonalakat, ennek érdekében pedig egységeket telepítenek Concepción tartomány útjaira, vidéki ösvényeire valamint a folyók és patakok partjaira.

A rendőrség páncélozott járművei mesterlövészekkel a fedélzetükön kezdtek járőrözni a belső utakon, miközben a hadseregtől odavezényelt fegyveres egységek foglalják el helyüket Kurusu de Hierro, Tacuati, Azote’y és Paso Tuya városok stratégiai pontjain.

Múlt hónapban az EPP rendőrtisztekkel csapott össze Paso Tuyában, amelynek következtében hárman meghaltak, egy altiszt és az két EPP tagja.

Az EPP fogva tartja Arlan Ficket, a térség nagybirtokosának 16 éves fiát. A fiú családjától azt kérték, hogy terjesszenek egy videófelvételt az EPP-ről és osszanak szét 50 ezer dollár értékű élelmiszert a szegény családok között.

Arlan családja eleget tett a követeléseknek, de fiút nem engedték el, és Francisco de Armas belügyminiszter szerdán bejelentette, hogy nagyszabású műveletet indítanak a kiszabadítására.

Eközben a katonai parancsnokság Horacio Cartes elnök elé terjesztett egy 600 millió dolláros költségvetést a hadsereg felszerelésére, amit Cartes jóváhagyott.

A tervek szerint a hadsereg tizenkét repülőgépet, két 3D radart, páncélozott csapatszállítókat és tankokat vásárolnak majd.

Forrás: Prensa Latina