Kubai szakértők egy csoportja vett részt hétfőn mezőgazdasági területek helyreállításában az ecuadori Guayasban. A két ország közötti együttműködés keretében tanácsokat adtak az ecuadori szakembereknek és helyi lakosoknak.

„A kubai Mezőgazdasági, Állattenyésztési, Vízgazdálkodási és Halászati Minisztérium Fenntartható Környezeti és Társadalmi Mezőgazdasági Fejlődésért Átfogó Projekt (Pidaasse) részei vagyunk” – mondta a Prensa Latinának Juan Escalona kubai mérnök.

„Segítünk megmenteni a termőterületeket, elvégezzük a megfelelő talajelemzést, hogy meghatározzuk, hogy mely növények termesztése lehetséges és melyeké nem” – tájékoztatott a szigetország szakembere.

„A kezdeményezés két évvel ezelőtti indulása óta próbálunk fenntartható mezőgazdaságot létrehozni vetésforgókkal, kukoricát és hüvelyeseket váltogatva.”

„Megtörjük a minden növényi betegség biológiai körforgását, és ez segíti a fejlődést, vagyis ugyanolyan vetésnél kevesebb káreset fordul elő” – állította.

A projekt keretében olyan embereket is képeznek, akik nem gazdálkodók, mondta Escalona.

Ez az akció elősegíti a fejlődést, és közben távol tartja a veszélyeztetett lakosságot a vegyszerek használatával járó tevékenységektől, fogalmazott.

Forrás: Prensa Latina