A Haydée Santamaría által 1959. április 28-án alapított, és ma a kontinens kulturális élete egyik epicentrumának számító Casa de las Américas az 55. születésnapját ünnepli ma.

A Casa a kezdetektől fogva kiemelten kezelte a Latin-Amerika irodalmának legreprezentatívabb és legtradicionálisabb elemeit, amit jól mutatnak az intézmény nevét viselő díjak is.

A Granmának adott közelmúltbeli interjújában Roberto Fernández Retamar költő és esszéíró, aki 1986 óta az intézmény elnöke, azt „egy szerény, de állandó hozzájárulásnak” nevezte „a Mi Amerikánk kulturális integrációjához.”

A Casa de las Américas épülete Havannában

Retamar elmesélte azt a kölcsönös segítségnyújtást, ami a Casa de las Américas és a vele kapcsolatban állók között van, akik között olyanok voltak, mint az uruguayi Mario Benedetti és az argentin Julio Cortázar, akik „hozzájárultak a Casa de las Américas jelenlegi arculatának kialakításához, miközben mi segítettünk nekik terjeszteni a munkáikat.”

A Casa de las Américas vezetése különleges kiváltság, mondta, amit egy olyan kivételes személy, mint Haydée alapított és haláláig igazgatott, elültetve benne lendületes személyiségét és szilárd hűségét Fidelhez és a forradalomhoz.

A Casa de las Américas segített létrehozni azt a kulturális történelmet, amelynek mi is részei vagyunk, és beépíteni azoknak a kreatív energiáit, akik igyekeztek csatlakozni a gazdag latin-amerikai irodalmi hagyományhoz.

Forrás: Prensa Latina