Bolíviában 702 katonát bocsátottak el, miután részt vettek egy felvonuláson, ahol az őslakos származásúak elleni állítólagos hadseregbeli diszkriminációval szemben tiltakoztak. A fegyveres erők parancsnoka, Victor Baldivieso tábornok a tiltakozást egy puccshoz hasonló lázadáshoz hasonlította.

A hadsereg azután döntött az elbocsátások mellett, hogy közel 2000 tiszthelyettes vonult fel La Pazban katonai egyenruhában.

Tüntető katonák La Pazban

A tiltakozók szerint elsősorban az aymara és kecsua származásúakat érintik hátrányosan a mostani szabályozások. Ennek megváltoztatását kérik most, hogy az indián származásúak is járhassanak tiszti akadémiára, amennyiben a képességeik alapján méltóak arra.

„Nem a kormányzat ellen vagyunk” – nyilatkozta Johnny Gil, egy indiánszervezet vezetője – „hanem a hadseregünk kapitalista, neoliberális és gyarmati modellje ellen”.

A tüntetők szerint a hadsereg vezetésének tiszteletben kell tartani a jelenlegi kormány által kidolgozott és népszavazáson megerősített alkotmányt, amely értelmében az ilyen jellegű diszkrimináció szigorúan tilos.

Egyébként az ország elnöke – Evo Morales – maga is aymara indián származású.

Forrás: Morning Star