Kuba, az ország gazdasági és társadalmi modelljének frissítése során előnyben részesíti a lakásépítést, hogy eleget tegyen a rengeteg kérésnek.

Az ebben a témában rendezett workshop végén az Országos Lakásintézet (INV) alelnöke, Roberto Vázquez újságíróknak elmondta, hogy fontos megoldást keresni a lakáskérdésre, de mindezt elszigetelődés nélkül, gazdasági és fejlesztési érzékkel kell tenni.

A meglévő házak helyreállítása mellett lakások építését tervezik, mégpedig az emberek bevonásával és megfelelő technológiák alkalmazásával, hogy megszüntessék a szegényes körülményeket és eleget tegyenek a sok kérésnek.

Vázquez elmondta, hogy ilyen lépésekre a szigetország két legnagyobb városában, Havannában és Santiago de Cubában kerül majd sor, ahol 21 illetve 29 ezer lakásra lenne szükség.

Kubában legalább 3,5 millió házon kellene valamilyen építési vagy javítási/rehabilitációs munkálatot végezni, és a társasházak még rosszabb állapotban vannak.

Az INV tisztviselője elmondta, hogy az állam egy olyan tervet hajt végre, amelynek keretében idén 16 ezer ház építését tervezik. Ez a szám azonban könnyen felmehet 30 ezerre is, mivel az alacsony jövedelemmel rendelkező családok bankkölcsönöket és állami támogatásokat kaphatnak, hogy építőanyagot vegyenek és felépítsék a saját házukat.

Forrás: Prensa Latina