A latin-amerikai, humanista és szolidáris szellem járja át Fidel Castro munkásságát hangsúlyozták a kubai forradalom történelmi vezetőjének ajánlott fórum résztvevői Buenos Airesben.

A Buenos Aires-i Együttműködés Kulturális Központja „Fidel és a Mi Amerikánk emancipációja” címmel tartott kerekasztal-beszélgetést, amelyen Atilio Boron politikatudós, Francisco Martínez történész, Jorge Lamadrid kubai nagykövet és Dr. Héctor Hernández Pardo vettek részt.

„Fidel Castro szintetizálta és gyakorlatba ültette José Martí latin-amerikai, humanista és antiimperialista látomását, valamint kulturális és pánamerikai antikolonializmusát, ami meghatározta a kubai vezető küzdelmét” – mondta Martínez.

Lamadrid nagykövet szerint Fidel „testesíti meg a legtisztább és legnemesebb kubai nemzetet, amelyből kiemelkedő vezetésével és népi kötődésével sikerült szoros egységet kovácsolnia az intenzív amerikai blokáddal szemben való ellenállás közepette.”

Boron véleménye szerint „Fidel és a kubai forradalom új mérföldkövet jelent Latin-Amerika számára”, hatása pedig ott van a régió mostani nemzeti és népi folyamataiban.

Forrás: Prensa Latina