A „decemberi gyilkosságok” áldozatainak hozzátartozói bejelentették, hogy Suriname-on kívül is keresni fogják az igazságot. Ügyvédjük, Hugo Essed múlt hét csütörtökön elmondta, hogy keresetet nyújtanak be az Amerika-közi Emberi Jogi Bírósághoz (IACHR), hogy az ítélje el Desi Bouterse elnököt és másokat, akiket azzal gyanúsítanak, hogy 1982. december 8-án meggyilkoltak tizenöt embert.

Az egyik gyanúsított, Edgar Ritfeld, a hadsereg egykori hadnagya, két héttel ezelőtt már azt nyilatkozta, hogy elmegy az IACHR-re. Ritfeld hasonlóan, a meggyilkoltak rokonai is azt mondják, hogy nem hisznek már a suriname-i katonai bíróságnak.

A bíróság 2007-ben kezdte el végre tárgyalni a gyilkosságok huszonöt gyanúsítottjának az ügyét. Az elhúzódó kezdést lassan folyó tárgyalás követte, amelyet 2012-ben kisiklatott a nemzetgyűlés által elfogadott amnesztiatörvény. A tárgyalást felfüggesztették, és úgy tűnt, hogy a vádlottak, köztük a fő gyanúsított, Bouterse elnök kegyelmet kapnak. De Ritfeld, aki ragaszkodik hozzá, hogy ártatlan, fellebbezést nyújtott be a felfüggesztés ellen. Januárban a fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy az ő tárgyalását folytatják, de amikor április 7-én erre sor került, akkor bejelentette, hogy nem vár tovább saját országa igazságszolgáltatására. Azt mondta, hogy ez a benne lévő nacionalistának fáj, de más módot kell keresnie, hogy tisztázza a nevét.

Az áldozatok képei

A tizenöt meggyilkolt férfi hozzátartozói időközben az Amerika-közi Emberi Jogi Nyilatkozat 8-as cikkelyére hivatkozva arra kérték a bíróságot, hogy bekapcsolódhassanak minden december 8-i büntetőügybe. Ez feljogosítja őket, hogy bemutassák a tárgyaláson a saját bizonyítékaikat, és kártérítést követeljenek minden olyan gyanúsítottól, akit bűnösnek találnak. A hozzátartozók ennek fényében a decemberi gyilkosságok mind a huszonöt gyanúsítottja mind a huszonöt ügyének újranyitását kérték. A bíróság még nem döntött ebben a kérdésben, és úgy tűnik, hogy a rokonok belefáradtak a várakozásba; de Hugo Essed ügyvéd szerint nem fogytak ki az ötletekből.

Hétfő este az Apinti tévécsatornán azt mondta, hogy a hozzátartozók most az IACHR döntésében bíznak. „Továbbra is bízunk benne, hogy a suriname-i igazságszolgáltatási rendszer független módon jut végkövetkeztetésre ebben az ügyben, de az IACHR is egy lehetőség” – mondta.

Az Amerikai Államok Szervezetéhez tartozó IACHR-nek van tapasztalata suriname-i emberi jogi esetekkel kapcsolatban, mivel ez a bíróság kötelezte korábban a dél-amerikai országot arra, hogy kártérítést fizessen a polgárháború alatt 1986-ban Moiwana faluban meggyilkoltak rokonainak.

Essed elmondta, hogy a hozzátartozók nemzetközi ítéletet remélnek. „Mind az ügyészség, mind pedig a katonai bíróság rossz nyomon jár. Lehet, hogy nincs elég idejük, hogy ezzel az üggyel foglalkozzanak, vagy talán nem tudnak eleget hozzá. Tény, hogy nem figyelnek eléggé a nemzetközi igazságszolgáltatásra. És azt sem szabad elfelejteni, hogy itt politikai gyilkosságokról van szó, és sok gyanúsítottat soha nem tartóztattak le, és még mindig szabadon járnak. Lehet, hogy ez az oka a mérsékelt lelkesedésnek? Meg tudom érteni, hogy egy ügyész miért nem igyekszik végére járni egy ilyen ügynek” – mondta.

De miközben nem tudni, hogy vajon az IACHR foglalkozik-e majd Ritfeld és a hozzátartozók ügyével, és ha igen, mikor, a decemberi gyilkosságok gyanúsítottjai egyre fogynak. Április 13-án John Nelom gyanúsított meghalt. Nelom egyike volt annak a tizenhat egykori katonának, akikkel Bouterse 1980. február 25-én puccsot hajtott végre. 2012-ben Roy Esajas hunyt el.

Bouterse „16-os Csoportjának” nyolc tagja még mindig él.

1982. december 8-án tizenöt katonatisztet gyilkoltak meg Suriname-ban, mert kritizálták az akkor hatalmon lévő katonai rezsimet. A hadsereg azt feltételezte, hogy ellenpuccsra készülnek ellenük. (A szerk.)

Forrás: devsur.com