Gabriel García Márquez szülővárosának, Aracatacának a hatóságai azt kérik, hogy minősítésék „persona non gratává” azt a kongresszusi képviselő asszonyt, María Fernanda Cabalt, aki egy Twitter-üzenetében a népszerű írót a pokolba küldte a kubai exelnök, Fidel Castróval együtt.

Az ügy a város képviselő testülete elé került, miután a város lakosai nagyon felháborodtak az ellenzéki képviselő asszony szavain, amiről úgy tartják, hogy megsértette a nemrég elhunyt író emlékét.

„Nem számít, ha a képviselő asszony nem kíván minket emberszámba venni, de követeljük, hogy Gabo emlékét tartsa tiszteletben, ez a kijelentés megsértette az egész kolumbiai népet és egyesít minket” – nyilatkozta Heriberto Ropero, városi képviselő.

Cabal törölte azt a bejegyzést a közösségi hálóról, amelyben az írót és a volt kubai vezetőt ábrázoló képet posztolt, amelyhez azt a megjegyzést fűzte: García Márquez nemsokára a pokolban találkozhat Fidel Castróval.

A jobboldali Demokratikus Centrum képviselőjének twitjét minden jelentősebb kolumbiai politikai vezető elfogadhatatlan minősítette, és a Nobel-díjat 1982-ben elnyert íróval szembeni tiszteletlenségnek minősítette, akit nemcsak Kolumbiában, de szerte a világon hatalmas tisztelet övezett már életében is.

Habár Cabal szombaton bocsánatot kért az említett kijelentéséért, ismételten bírálta a csütörtökön elhunyt írót, amiért az jó kapcsolatokat ápolt a Castro-testvérekkel, Raúllal és Fidellel, akiket diktátoroknak nevezett.

„Bár elismerem a hatalmas tehetségét, ahogyan az álmokat betűkké varázsolta, továbbra is azt kérdezem, hogy hogyan lehet az, hogy García Márquez és számos más művész hogyan feledkezhettek meg a társadalmi felelősségükről. Hogyan tisztelhetnek és támogathatnak olyan diktátorokat, akik elnyomják a népüket?” – nyilatkozta.

Cabal, akit a volt kolumbiai elnök, Álvaro Uribe Vélez mozgalmának színeiben választottak meg, „megsértette Kolumbia egyik legelismertebb emberének emlékét, ami elfogadhatatlan” – nyilatkozta az egyik városi tanácsos egy újságírónak.

Ezalatt a városban, ahol a gyermekkorát töltötte García Márquez, olyan üzeneteket helyeztek el a lakosok, mint például: „María Fernanda Cabal képviselő asszony, Aracataca lakosai persona non gratának minősítenek a szentségtörésedért”.

Készült a sinembargo.mx weboldalon megjelent Notimex cikk alapján.