Az USAID (az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Intézete) ZunZuneo nevű Kuba elleni felforgató programja része lehetett Barack Obama elnök Edward Snowden által nyilvánosságra hozott átfogó kémkedési tervének.

Ez Olmedo Beluche-nak, a Panamai Egyesült Népi Mozgalom főtitkárának véleménye, amit egy a Prensa Latinának adott, az Associated Press által leleplezett, a Kuba destabilizálására létrehozott Twitter-szerű ZunZuneo programmal kapcsolatos interjúban fejtett ki.

Snowden a világ tudomására hozta, hogy az Obama-kormány nem hagyott fel elődjének, George W. Bushnak a gyakorlatával, és korlátozás nélküli kémkedést folytatott amerikai állampolgárok milliói és a világ többi része után, beleértve ebbe szövetséges kormányokat és vezetőket is. A ZunZuneo minden bizonnyal ennek volt a része, mondta.

Az Egyesült Államok saját hírügynökségei szerint, mondta Beluche, ennek az üzenetküldő hálózatnak a célja az volt, hogy arra használják, hogy olyan híreket terjesszenek rajta keresztül, amelyek zavart és nyugtalanságot keltenek a címzettekben, akiknek mindeközben fogalmuk sem lenne, hogy az Egyesült Államok ügynökségei manipulálják őket.

A hírek ilyesfajta manipulációja lehetséges, mert az emberek gyakran azt hiszik, tévesen, hogy a hírmédia semleges szereplő, és nem kezdenek kritikusan gondolkozni, nem teszik fel maguknak a kérdést, hogy ki is küldi az ilyen üzeneteket és miért, figyelmeztetett.

Szerencsés módon, tette hozzá, ezt a hálózatot maguk az Egyesült Államok hatóságai leplezték le, ami az eredeti terv kudarcához vezetett, ami az volt, hogy a háttérből tegyenek lépéseket Kuba ellen.

„Egyáltalán nem vagyok meglepve, hogy az USAID egy ilyen tervet hajtana végre, mivel ez az ügynökséget az azóta már megszűnt „Szövetség a Haladásért”-tal és az Egyesült Államok más szerveivel együtt az 1960-as években hozták létre mintegy „felkelés-elhárításként” a kubai forradalomra és annak Latin-Amerikára gyakorolt példájára reagálva.

Az Egyesült Államok minden ügynökségének, még azoknak is, amelyek teljesen ártalmatlannak tűnnek, van egy közös célja, amit különböző módszerekkel érnek el: Washington birodalmi ellenőrzésének fenntartása az egész kontinens felett, hívta fel rá a figyelmet Beruche.

Számos geopolitikai szakértő szerint az Irak és Afganisztán elleni katasztrofális katonai agressziók után az Egyesült Államok és NATO-beli európai szövetségesei kifinomultabb módszerekkel próbálnak meg beavatkozásokat végrehajtani.

Beluche elmondta, hogy az olyan hálózatok, mint a ZunZuneo ennek az elképzelésnek a részei, hogy úgy manipulálják az embereket, hogy azok nincsenek ennek tudatában.

A ZunZuneo esetében, mondja, az USAID-et felhasználták a CIA titkos akciójához, hogy ezzel növeljék a manipuláció hatékonyságát. Egy közvetlen akció túl sok embernek válhatott volna gyanússá, akiket ezután nem lehetett volna manipulálni, ráadásul a kubai kormánynak is lehetőséget adott volna, hogy közvetlen és azonnali ellenlépéseket tegyen.

„Ezért”, mondta, „Panamából, egy olyan országból, amely többször is áldozatul esett mindenfajta jenki imperialista agressziónak, elítéljük ezt a fajta finom amerikai beavatkozást Kuba ellen.”

Forrás: Prensa Latina