Latin-Amerika Társaság mély sajnálattal értesült róla, hogy 87 éves korában elhunyt Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író. Személyének elvesztésével egy rendkívüli emberrel lett szegényebb a világ, a latin-amerikai kultúra és a világirodalom. Márquez haláláig a kubai forradalom védelmezője és Fidel Castro jó barátja volt. Részvétünket fejezzük ki a családnak és a kolumbiai népnek.

Egy a családhoz közel álló személy megerősítette, hogy a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez elhunyt. 87 éves volt.

García Márquez mágikus realista regényei és novellái több tízmillió olvasót ismertettek meg Latin-Amerika szenvedélyével, babonáival, erőszakjával és egyenlőtlenségével. Az általános vélekedés szerint Márquez volt legnépszerűbb spanyol nyelvű író a 17. századi Miguel de Cervantes óta, olyan irodalmi hírességgé vált, mint Mark Twain és Charles Dickens. Színpompás és melankolikus munkáiból többet adtak el, mint bármilyen más spanyol nyelven kiadott könyvből, a Bibliát kivéve.

1967-es regényéből, a Száz év magányból 25 nyelven több mint 50 millió példány fogyott el.