Nicolás Maduro elnök, aki hivatalba lépésének első évfordulóját ünnepelte hétfőn, hű elődje és a bolivári forradalom vezetője, Hugo Chávez örökségéhez.

Elnöki ciklusa első évfordulójának alkalmából az államfő a Miraflores Palotában és az állami rádió- és tévéállomások adásába köszönetet mondott „Venezuela népnek a támogatásért, szeretetért és szolidaritásért, ami ezt alatt a nehéz évben, Chávez parancsnok eltávozása után nekem adtatok.”

 

Hozzátette, hogy „megőriztük a függetlenségüket, a forradalmat és a Chávez által megkezdett utat a venezuelai szocializmus felé.”

Maduro felidézte, hogy a 2013. április 14-i választásokon az emberek „tisztességes és szükségszerűen alkotmányos, hősies győzelemmel” ajándékozták meg.

Megjegyezte, hogy egy kilencnapos kampány keretében beutazta az országot, és arra kérte az embereket, hogy próbáljanak úrrá lenni a fájdalmukon és gyászukon.

Így le tudtam győzni a jobboldali jelöltet (Henrique Caprilest), aki kísérletet tett tizenöt évnyi forradalom elpusztítására, mondta.

Maduro kiemelte, hogy alig nyolc hónapon belül a forradalmi erők a 2013. decemberi önkormányzati választásokon 255 polgármesteri széket szerezte, ami az összes pozíció 75 százaléka.

A venezuelai elnök elmondta, hogy ugyanaz az oligarchia, ami Chávezt támadta, az ő kormánya ellen is folyamatos és állandó gazdasági háborút vív a csempészettel, az indukált inflációval és a felhalmozásokkal, de gazdasági szabotázsokat is végrehajtanak, elektromos és pszichológiai háborút folytatnak, és úgynevezett „guarimbákat” (utcai összecsapások), amiket fasisztának nevezett.

Egy év alatt minden a puccs és a szabotázs minden olyan formuláját bevetették ellenem, amit a bolivári vezető ellen 14 év során felhasználtak.

„Ennek az évnek minden napját a munkának szenteltem, és itt vannak az eredmények: a missziók, és a nagy missziók, amiket Chávez parancsnok hozott létre, tovább szilárdultak, és kiterjesztésre kerültek, hogy védjék az embereket” – emelte ki Maduro.

A venezuelai elnök arról is beszélt, hogy ebben az évben hét egyetemet és hét szociális missziót, a Hatékonyság vagy Semmit, a Haza Ifjúságát, a Először a Feketét, az Új Szomszédság, Trikolor Szomszédságot, az Elektromos Venezuelát, a Nevadót és a Közlekedésit indítottak be.

Forrás: Prensa Latina